Herdenking ‘dodenspoorwegen’ 2018

ARNHEM (25 augustus 2018) – Op landgoed Bronbeek in Arnhem zijn voor de éénenvijftigste keer de slachtoffers herdacht van de dodenspoorwegen uit de Tweede Wereldoorlog. Enkele honderden mensen woonden de plechtigheden bij, onder wie tientallen veteranen.

Na de val van Nederlands-Indië nam Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog duizenden mensen gevangen. Die werden gedwongen de spoorweg tussen de toenmalige landen Birma (nu Myanmar) en Siam (nu Thailand) en de Pakan Baroe-lijn op Sumatra aan te leggen.

De spoorlijnen werden gebruikt voor de aanvoer van troepen en materieel voor de jappen. In totaal werden 250.000 mensen gedwongen eraan mee te werken. 100.000 van hen overleefden de ontberingen niet, onder wie bijna 2800 Nederlandse krijgsgevangen. Dit jaar is het 76 jaar geleden dat met de aanleg werd begonnen.

Pakan Baroe Spoorweg
Dit jaar was er speciale aandacht voor de Pakan Baroe spoorweg, waarvan de aanleg 75 jaar geleden begon in de jungle van Sumatra. De jappen wilde ten behoeve van hun strijd op Sumatra het spoorwegnet op het eiland verbeteren en de Pakan Baroe spoorweg was daarvoor cruciaal.

In september 1943 begonnen circa 40.000 romoesja’s (Aziatische dwangarbeiders) aan de bouw van de spoorweg. Circa 6000 Nederlandse, Britse en Australische krijgsgevangenen werden vanaf mei 1944 aan het werk gezet. Door uitputting, honger, ziekten en mishandelingen vielen duizenden slachtoffers. Ook twee hellships met krijgsgevangenen werden getorpedeerd.

De spoorlijn werd op 15 augustus 1945 voltooid, maar – in tegenstelling tot de Birma-Siam Spoorweg – nooit in gebruik genomen.

Bron: Veteranen Instituut

Tags: Tweede WereldoorlogBirmaSiamPakan BaroeDodenspoorwegen.