Kamer wil nieuw onderzoek naar verdwenen scheepswrakken

DEN HAAG (23 januari 2018) – Er moet opnieuw onderzoek worden gedaan naar de verdwenen Nederlandse scheepswrakken en grafschennis van Nederlandse zeehelden in de Javazee. Dat wil de Tweede Kamer na publicaties in onder andere De Telegraaf.

Minister van Buitenlandse Zaken, Halbe Zijlstra (VVD), heeft via de Nederlandse ambassadeur in Jakarta de Indonesische autoriteiten tot opheldering gemaand. “Er is nieuwe informatie die ons via de media heeft bereikt. We moeten vaststellen of die klopt. Dat hopen we snel te doen, want het is voor de nabestaanden van de oorlogshelden die in de Javazee zijn gestorven een buitengewoon kwalijke zaak dat hier zoveel onduidelijkheid over is”. Zijlstra houdt desondanks vol dat het Indonesisch-Nederlandse onderzoek  in ‘constructieve’ sfeer is verlopen.

De PVV denkt daar anders over. “Als dit klopt, dan hebben de Indonesiërs toestemming gegeven voor het schenden van zeemansgraven waarvan ze wisten dat die er waren”, zegt Gabriëlle Popken. “Dan heeft Indonesië doelbewust gelogen en bedrogen. Nederland kan dit niet zomaar over z’n kant laten gaan”. Ook VVD-Kamerlid Van Haga wil zo snel mogelijk opheldering van de betrokken ministers. Van Haga wil weten of de stoffelijke resten nog kunnen worden herbegraven.

D66-Kamerlid Salima Belhaj toont zich eveneens kritisch. “We lezen in De Telegraaf dat het toch anders zit dan wat er tot dan toe naar buiten was gekomen. Dat vinden we niet kunnen. We moeten onderzoeken of Indonesië toch niet weet wat er is gebeurd met die oorlogswrakken en dus met de oorlogsgetroffenen die daar hun laatste rustplaats hadden.” CDA en de PVV steunen de eis om opheldering.

Na Indonesisch-Nederlands onderzoek berichtte het kabinet dat het onduidelijk was wie er verantwoordelijk zijn voor het wegslepen en de sloop van de Nederlandse oorlogsschepen Hr.Ms. De Ruyter, Java en Kortenaer. De schepen werden in de Tweede Wereldoorlog door de jappen tot zinken gebracht en boden een zeemansgraf aan 915 Nederlandse militairen. Het kabinet kondigde afgelopen week aan het onderzoek te staken. Inmiddels blijkt dat Indonesië wel degelijk weet had van illegale bergingsoperaties van tenminste twee schepen.

Update 3 februari 2018:
Nederland had begin september 2017 al twijfels over de informatie die door Indonesië werd aangeleverd in het kader van het gezamenlijke onderzoek naar de verdwenen scheepswrakken in de Javazee. Dat schrijft de Telegraaf. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Indonesië daarom expliciet gevraagd of er niet méér duidelijk was. Na Indonesische ontkenning hebben Nederlandse experts zelfstandig nog gegevens proberen los te weken, maar toen ook dat ook niet lukte, bleef het beeld zoals het was en zijn de ‘bevindingen’ van het  Indonesisch-Nederlandse onderzoek naar de Tweede Kamer gestuurd.

Bron: ADTelegraaf

Tags: Defensie, Indonesië, Javazee, oorlogshelden, Karel Doorman, Halbe ZijlstraWybren van HagaVVDCDAGabriëlle PopkenPVVBrodong, De Ruyter, JavaKortenaer.