DEN HAAG (22 januari 2018) – Nabestaanden van de slag in de Javazee eisen de stoffelijke resten die na grafschennis zijn verdwenen. De gesneuvelde Nederlandse zeehelden zouden op een respectvolle manier moeten worden herbegraven, aldus de nabestaanden.
Verschillende bronnen melden dat de menselijke resten in een anoniem massagraf op Oost-Java zijn gestort. Het massagraf ligt vlakbij de havenplaats Brodong waar de scheepswrakken in stukken zijn gezaagd. Theo Doorman, zoon van oorlogsheld Karel Doorman, reageert geschrokken. “We wisten zeker dat er nog mensen in de schepen zaten, waaronder mijn vader. Het minste wat we nu kunnen doen is zorgen dat de resten op een goede plek terecht komen”.
In totaal gingen 1.174 marinemannen ten onder bij de Slag in de Javazee in 1942. Tot grote ontsteltenis van de nabestaanden bleek vorig jaar dat de scheepswrakken waar zij op zaten illegaal waren geruimd. De Indonesische nieuwswebsite Tirto.id beschikt over verklaringen van de bij de sloop betrokken medewerkers en beelden waarop restanten van de Hr. Ms. De Ruyter, Java en Kortenaer op Indonesische bodem in stukken worden gezaagd. Bij dat werk zouden schedels, voeten en ribben zijn gevonden.
De ontdekking staat op gespannen voet met het officiële Indonesisch-Nederlandse onderzoek, waarin wordt gesteld dat er geen aanknopingspunten voorhanden zijn om te kunnen vaststellen waar de restanten van schip en bemanning zijn. Het Karel Doormanfonds dringt nu bij Defensie aan op nader onderzoek. “Dit is vreselijk nieuws en een bevestiging dat het een flagrante grafschennis is geweest met een enorme impact op de nabestaanden”.
Update 3 februari 2018:
Nederland had begin september 2017 al twijfels over de informatie die door Indonesië werd aangeleverd in het kader van het gezamenlijke onderzoek naar de verdwenen scheepswrakken in de Javazee. Dat schrijft de Telegraaf. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Indonesië daarom expliciet gevraagd of er niet méér duidelijk was. Na Indonesische ontkenning hebben Nederlandse experts zelfstandig nog gegevens proberen los te weken, maar toen ook dat ook niet lukte, bleef het beeld zoals het was en zijn de ‘bevindingen’ van het Indonesisch-Nederlandse onderzoek naar de Tweede Kamer gestuurd.
Nabestaanden slag Javazee eisen stoffelijke resten na grafschennis #DeRuyter #Java #Kortenaer #KarelDoorman https://t.co/yJyFCoRG72 pic.twitter.com/NiFN2QvZcy
— Federatie Indische Nederlanders (@FederatieIndo) January 22, 2018
Tags: Defensie, Indonesië, Javazee, oorlogshelden, Karel Doorman, Brodong, De Ruyter, Java, Kortenaer.