DEN HAAG (21 februari 2018) – Nederlandse experts kunnen morgen nog in het vliegtuig naar Indonesië om onderzoek te doen naar illegale berging van oorlogswrakken en grafschennis van oorlogshelden in de Javazee. Dat zei de minister van Defensie, Ank Bijleveld (CDA), woensdag in de Tweede Kamer.
Nederland start deze week met een onderzoek naar de exacte locaties waar de Nederlandse oorlogshelden zijn gedumpt. Dit zal in nauwe samenwerking met de Indonesische autoriteiten gebeuren. Een medewerker van de ambassade zal het onderzoek continu monitoren. “Het gaat om een eerste verkennend onderzoek. Daarna bepalen we wat er moet gebeuren”, aldus de minister.
Eerder onderzoek verricht door Nederland en Indonesië leverde niks op. Na berichtgeving over illegale berging en grafschennis in de internationale media en de Telegraaf spant het kabinet zich in voor nieuw onderzoek. Verschillende Kamerleden vragen zich af waarom de samenwerking met Indonesië zo moeizaam verloopt. Minister Bijleveld zei toe druk op Indonesië te blijven zetten “zonder dat de lijnen breken”.
In totaal gingen 1.174 marinemannen ten onder bij de Slag in de Javazee in 1942. Tot grote ontsteltenis van de nabestaanden bleek vorig jaar dat de scheepswrakken waar zij op zaten illegaal waren geruimd. De Indonesische nieuwswebsite Tirto.id beschikt over verklaringen van de bij de sloop betrokken medewerkers en beelden waarop restanten van de Hr. Ms. De Ruyter, Java en Kortenaer op Indonesische bodem in stukken zouden worden gezaagd.
Bij dat werk werden schedels, voeten en ribben gevonden. De stoffelijke overschotten van gesneuvelde militairen zouden op verschillende plekken in en rond de Indonesische havenplaats Brondong liggen, waaronder mogelijk op of bij een vuilnisbelt. Minister Bijleveld waarschuwde tijdens het debat dat de berichtgeving over de verdwenen Nederlandse scheepswrakken niet alleen feiten kent.
Bron: AD, NU.nl, RTL Nieuws en Telegraaf
Nederland onderzoekt locaties stoffelijke resten Javazee #DeRuyter #Java #Kortenaer #KarelDoorman https://t.co/rIbC9jg3RZ pic.twitter.com/TBMAmy2Usg
— Federatie Indische Nederlanders (@FederatieIndo) February 22, 2018
Tags: Defensie, Indonesië, Javazee, oorlogshelden, Karel Doorman, CDA, Ank Bijleveld, Brodong, De Ruyter, Java, Kortenaer.