Nieuw onderzoek naar verdwenen Nederlandse schepen

DEN HAAG (25 januari 2018) – Er komt een nieuw onderzoek naar de verdwijning van Nederlandse oorlogsschepen in de Javazee. Dat schrijft het kabinet vandaag aan de Tweede Kamer. Aanleiding zijn recente berichten in de media over illegale berging en grafschennis.

Vorige week stelde het kabinet nog dat het Indonesisch-Nederlandse onderzoek geen spoor van de schepen of de daders had opgeleverd. De schepen zouden zonder vergunning van de Indonesische autoriteiten “op industriële wijze” zijn geborgen. Wie dat had gedaan zou niet meer zijn vast te stellen, aldus de onderzoekers. Met de illegale berging van de Hr. Ms. De Ruyter, Java en Kortenaer zijn ook de lichamen verdwenen van gesneuvelde Nederlandse oorlogshelden.

De afgelopen dagen doken nieuwe schokkende berichten op. Diverse media meldden dat er wel degelijk vergunningen waren afgegeven voor bergingswerkzaamheden in het gebied waar de schepen lagen. Ook zouden menselijke resten in een massagraf zijn begraven. Deze versie leidde tot beroering in politiek Den Haag en zorgde voor onrust onder diverse betrokkenen.

De ministers van Defensie (CDA), Buitenlandse Zaken (VVD) en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (D66) schrijven nu aan de Kamer dat de nieuwe onthullingen begrijpelijke emoties hebben opgeroepen. Het kabinet heeft opnieuw contact opgenomen met de Indonesische autoriteiten die de berichten zeggen te onderzoeken. Nederland heeft aangeboden daarbij te willen helpen.

Update 3 februari 2018:
Nederland had begin september 2017 al twijfels over de informatie die door Indonesië werd aangeleverd in het kader van het gezamenlijke onderzoek naar de verdwenen scheepswrakken in de Javazee. Dat schrijft de Telegraaf. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Indonesië daarom expliciet gevraagd of er niet méér duidelijk was. Na Indonesische ontkenning hebben Nederlandse experts zelfstandig nog gegevens proberen los te weken, maar toen ook dat ook niet lukte, bleef het beeld zoals het was en zijn de ‘bevindingen’ van het  Indonesisch-Nederlandse onderzoek naar de Tweede Kamer gestuurd.

Bron: NOS, NU.nl, RTL NieuwsTelegraaf en Volkskrant

Tags: Defensie, Indonesië, Javazee, oorlogshelden, Karel Doorman, CDA, Ank BijleveldD66Ingrid van Engelshoven Brodong, De Ruyter, JavaKortenaer.