Moll: “Bersiap was georganiseerd”

DEN HAAG (24 augustus 2019) – “De Bersiap was georganiseerd”. Dat zei Hans Moll, voorzitter van Federatie Indische Nederlanders (FIN), vanmiddag bij WNL op Zaterdag op NPO Radio 1. Tot nog toe werd het weerzinwekkende geweld, dat Indonesische nationalisten tegen (Indische) Nederlanders, Chinezen en andere etnische minderheden pleegden, altijd als ongecoördineerd beschouwd.

Archiefonderzoek wijst nu uit wat menigeen al langer vermoedde. “De Bersiap was wel degelijk goed georganiseerd. Het beeld dat het willekeurige wraakacties waren op Nederlanders klopt niet” aldus Moll. Ter illustratie wijst hij op het relaas van een zekere ‘Ali’. Deze getuige beschrijft hoe “Indonesiërs van hogerhand bij elkaar werden geroepen. Tegen hen werd gezegd welke messen ze mee moesten nemen, ook kregen ze adressenlijsten mee van de personen die ze moesten vermoorden”.

Bersiap is Maleis voor “Wees paraat” of “Geef acht!” en was de uiterst gewelddadige periode, die volgde op de Japanse bezetting van Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Gedurende de Bersiap zijn tienduizenden Nederlanders door Indonesiërs op gruwelijke wijze gemarteld, verkracht en vermoord. Ook Chinezen en andere etnische minderheden waren de klos. Het exacte aantal Nederlandse slachtoffers is tot op de dag van vandaag onduidelijk. De schattingen variëren tussen de 15.000 en 30.000 doden en 15.000 vermisten.

Bron: WNL op Zaterdag

Tags: Nederlands-IndiëIndonesiëTweede WereldoorlogBersiap. Lara Nuberg, Jeffrey Pondaag, Michael van Zeijl, De Grauwe Eeuw, Reza Kartosen-Wong, Arjanti Sosrohadikoesoemo, Marjolein van Pagee