NOS blundert met berichtgeving Indische gemeenschap

DEN HAAG (27 juni 2019) – Het NOS Journaal heeft pijnlijk geblunderd met hun berichtgeving over de Nederlands-Indische gemeenschap.  In het 8 uur journaal werd deze gemeenschap voor een miljoenenpubliek weggezet als de “Indonesische gemeenschap” en “Indiërs”. Daarmee heeft het NOS Journaal fake news verspreid.

Het is een gotspe om deze Nederlanders weg te zetten als Indonesiërs. Indische Nederlanders zijn immers etnische Nederlanders, die tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de jappen doelwit waren vanwege hun Nederlandse en Europese identiteit. Ook gedurende de daaropvolgende Bersiap werden zij door Indonesiërs vervolgd om wie zij waren.

Het NOS Journaal beging de blunder nota bene op de dag waarop de ‘collectieve erkenning van de Nederlands-Indische gemeenschap’ centraal stond. Ter gelegenheid daarvan opende de Koning het Nationaal Museum Sophiahof, waarbij hij sprak met demonstranten van de ‘Indische Kwestie’. Ook bezocht hij de omstreden tentoonstelling ‘Vechten voor Vrijheid’.

Update 28 juni 2019 – 11:45u:
Naar aanleiding van de ontstane ophef heeft Federatie Indische Nederlanders (FIN) bij de NOS officieel om opheldering en rectificatie verzocht.

Update 28 juni 2019 – 18:45u:
De NOS laat in een rectificatie weten dat presentator Winfried Baijens zich “versprak” , toen hij het had over de “Indonesische gemeenschap”, daar waar eigenlijk de Indische werd bedoeld. Of de voice-over zich ook versprak toen zij het had over “Indiërs” en “vluchtelingen” is onduidelijk.

Tags: NOS, Indische Nederlanders, Tweede Wereldoorlog, Bersiap, repatrianten. Lara Nuberg, Jeffrey Pondaag, Michael van Zeijl, De Grauwe Eeuw, Reza Kartosen-Wong, Arjanti Sosrohadikoesoemo, Marjolein van Pagee