Opnieuw scheepswrakken verdwenen

DEN HAAG (5 juli 2019) – Opnieuw blijken Nederlandse scheepswrakken uit de Tweede Wereldoorlog in Azië verdwenen. Minister van Defensie, Ank Bijleveld (CDA), heeft dat vandaag gemeld aan de Tweede Kamer. “Dit bericht raakt ons diep”, schrijft de minister.

Het gaat om twee duikboten, de Hr. Ms. O 16 en de Hr. Ms. K XVII, die beiden onder Brits commando in Maleise wateren op Japanse zeemijnen liepen en zonken. Dat de onderzeeërs weg zijn, is ontdekt door een expeditie van het bilaterale team van Nederlandse en Maleisische experts.

Van de onderzeeër O 16 zijn nog enkele restanten teruggevonden, maar de K XVII blijkt in zijn geheel te zijn verdwenen. Slechts een afdruk in de zeebodem duidt erop dat het wrak daar heeft gelegen. In de regio worden scheepswrakken vaker illegaal geborgen, ondanks verdragsrechtelijke bescherming.

Vorig jaar ontstond er ook al ophef, nadat bekend werd dat Nederlandse scheepswrakken in de Javazee illegaal waren geruimd. De stoffelijke overschotten zouden op verschillende plekken in en rond de Indonesische havenplaats Brondong liggen, waaronder mogelijk op of bij een vuilnisbelt.

Bron:  NOSNU.nlDe Stentor, RTL Nieuws, Telegraaf en Volkskrant

Tags: Ank Bijleveld, Defensie, Javazee, Maleisië, scheepswrakken.