Kritiek op afwezigheid Arib bij Indiëherdenking

DEN HAAG (5 september 2019) – Federatie Indische Nederlanders (FIN) betreurt de voorgenomen afwezigheid van Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) bij de Indiëherdenking in Roermond op zaterdag 7 september 2019. Ook de vertegenwoordiging van Molukkers in Nederland en KNIL-veteranen, Maluku4Maluku, delen dit sentiment.

Aanstaande zaterdag vindt in Roermond voor de 32ste keer een herdenking plaats voor de ruim 6.300 Nederlandse militairen die tussen 1945 en 1962 in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea zijn omgekomen. Ook wordt er stilgestaan bij de 5.000 tot 30.000 burgerslachtoffers die aan Nederlandse zijde zijn omgekomen.

Nadat de omstreden ‘antifascistenbond’ in 2018 politici opriep geen Indië-veteranen meer te herdenken is Kamervoorzitter Arib niet meer bij de herdenking geweest. Arib lijkt met haar afwezigheid gezwicht voor dubieuze actiegroepen met oneigenlijke argumenten. “De afwezigheid van de Kamervoorzitter is niet alleen een schoffering jegens alle gevallenen, maar ook een totaal verkeerd signaal richting de maatschappij” aldus Hans Moll, voorzitter van FIN.

Maluku4Maluku is het daarmee eens. “Het wordt tijd dat onderzoek wordt gedaan naar de splintergroeperingen die politici onder druk zetten” aldus frontman Leo Reawaruw. Rabbijn Simon Bornstein, binnen Maluku4Maluku ambassadeur voor Joodse veteranen, vult aan:
“Joodse en Ambonese veteranen hebben hun volledige inzet geleverd in opdracht van het Nederlandse parlement. Wij wensen het presidium van de Tweede Kamer bij de herdenking in Roermond te zien”.

Tags: BersiapRoermond, Indië-veteranen, Leo Reawaruw, Simon Bornstein, Khadija Arib.