Klacht over DENK-beslissing OM

DEN HAAG (6 maart 2020) – Federatie Indische Nederlanders (FIN) start een artikel 12-procedure, zodat de Kamerleden Selçuk Öztürk en Farid Azarkan van DENK alsnog moeten worden vervolgd voor hun uitspraken dat Nederlandse militairen zich schuldig hebben gemaakt aan moord.

Voorzitter Hans Moll vindt het “onbegrijpelijk” dat het Openbaar Ministerie (OM) gisteren besloot om de Kamerleden niet te vervolgen. “Onze militairen beschuldigen van moord gaat veel te ver” aldus Moll. De FIN-voorzitter is het oneens met de beslissing van het OM en kondigt daarom vandaag een artikel 12-procedure aan om het OM alsnog te dwingen de DENK-Kamerleden te vervolgen. “Dit is een rode lijn. Als maatschappij trekken we hier een grens” aldus Moll.

Binnen Indisch Nederland liggen de uitspraken van de Kamerleden en de beslissing van het OM zeer gevoelig, onder meer vanwege de geschiedenis die veel families delen met het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL). De stap van FIN om een artikel 12-procedure te starten komt voor velen dan ook niet als een verrassing. “Militairen en veteranen krijgen steeds vaker potsierlijke beschuldigingen naar hun hoofd geslingerd. Dat nu ook Kamerleden zich daar schuldig aan maken is zeer verontrustend” aldus Moll.

Gisteren liet het OM weten dat Öztürk en Azarkan niet zullen worden vervolgd voor hun opmerkingen dat Nederlandse militairen zich schuldig zouden hebben gemaakt aan moord. Öztürk uitte de beschuldigingen in een debat over de onbedoelde burgerdoden die door Nederlandse bombardementen vielen in Irak. Azarkan herhaalde de uitspraken diezelfde avond op de nationale televisie. Volgens het OM hebben de DENK-Kamerleden geen strafrechtelijke grenzen overschreden.

Tags: KNIL, DENK, Selçuk Öztürk, Farid Azarkan.