FIN diep getroffen door excuses Koning

DEN HAAG (10 maart 2020) – Federatie Indische Nederlanders (FIN) is onaangenaam verrast en diep getroffen door de excuses die Koning Willem-Alexander in 2020 Indonesië heeft aangeboden voor de geweldsontsporingen in voormalig Nederlands-Indië tussen 1945 en 1949.

De excuses zijn ongepast, omdat daarmee voorbij wordt gegaan aan het leed van Indisch Nederland, een groep die zwaar heeft geleden onder Indonesische terreur.

FIN beschouwt het als jammer dat de koning onderdeel is geworden van een zeer beladen onderwerp, dat bij slachtoffers en nabestaanden zeer gevoelig ligt en waarnaar momenteel een groot Indië-onderzoek door NIOD, NIMH en KITLV wordt verricht.

“Onze ouders zouden zich omdraaien in hun graf bij het horen van het nieuws, een groep die de Indonesische slachtpartijen maar ternauwernood wist te overleven en waarvan velen hebben gewerkt aan de heropbouw van Nederland na de Tweede Wereldoorlog” aldus een woordvoerder.

Tags: Bersiap.

GBR - © Den Haag 2019-2020 - Federatie Indische Nederlanders IND - © Den Haag 2019-2020 - Federatie Indische Nederlanders