“Coalitiepartijen wisten niets van excuses Koning”

DEN HAAG (14 maart 2020) – Coalitiepartijen blijken niet vooraf te zijn geïnformeerd over de onverwachte excuses die Koning Willem-Alexander afgelopen dinsdag aan Indonesië aanbood. AD en Het Parool melden dat zelfs de vicepremiers werden overvallen door het nieuws. Federatie Indische Nederlanders (FIN) pleit voor een politiek debat over de kwestie.

In Den Haag vragen steeds meer politici zich inmiddels hardop af of de koning niet op eigen initiatief excuses heeft aangeboden. Harde bewijzen zijn er niet, maar nu blijkt dat ook regeringspartijen CDA, CU en D66 niet vooraf zijn ingelicht heeft het daar steeds meer de schijn van. In een reactie op de ontstane ophef over de excuses zei de koning eerder bovendien dat hij die had afgestemd met “de ministers en de minister-president”. Volgens de Minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok (VVD), zijn de excuses echter slechts besproken tussen de koning, de minister-president en hem.

Koning Willem-Alexander vindt de excuses overigens zelf geen nieuws. Volgens de koning zouden de excuses slechts een herhaling vormen van wat twee ministers en een ambassadeur in het verleden al deden. Toch kwamen ze voor vriend en vijand onverwachts, niet in de laatste plaats omdat de premier vooraf desgevraagd herhaaldelijk communiceerde dat er op het vlak van excuses niets zou gebeuren tijdens het staatsbezoek. Geconfronteerd met die uitspraken zegt Rutte nu dat hij de vragen verkeerd had begrepen. Hij dacht dat die betrekking hadden op excuses voor de héle koloniale periode.

De vraag is wat politiek Den Haag nu gaat doen. Martin Bosma (PVV) vroeg afgelopen week al een debat aan over de opmerkelijke zet van de Nederlandse regering, maar een meerderheid in de Tweede Kamer blokkeerde dat toen nog. De vraag is of politici daar inmiddels anders over denken. Voor FIN onderstrepen de meest recente feiten in ieder geval de noodzaak van een Kamerdebat. “De regering is voor een voldongen feit gesteld en daar zullen ze niet blij mee zijn” aldus voorzitter Hans Moll. Hij roept het parlement op om zo spoedig mogelijk alsnog een debat over de kwestie te organiseren.

Tags: Tweede WereldoorlogBersiap, excuses.