Nuberg vindt emoties “belachelijk”

DEN HAAG (5 mei 2020) – Opnieuw hebben uitspraken van de omstreden activiste Lara Nuberg onder Indische Nederlanders tot ergernis geleid. Vooral het feit dat Nuberg het gevoel van veel (Indische) Nederlanders, die de excuses van Nederland aan Indonesië ervaren als een dolksteek, “belachelijk” noemt zet kwaad bloed.

Nuberg heeft er nooit een geheim van gemaakt dat zij zeer enthousiast is over de spijtbetuiging van Nederland aan Indonesië eerder dit jaar. “Het is een stap vooruit dat de koning zijn excuses heeft aangeboden” laat de blogster, wiens ogen naar eigen zeggen door de radicale actiegroep ‘De Grauwe Eeuw’ zijn geopend, bijvoorbeeld op 5 mei optekenen door ‘De Kanttekening’. Dat Indische Nederlanders, vooral van de eerste generatie, de excuses ervaren als een dolksteek in de rug vindt Nuberg “belachelijk”.

Het is niet voor het eerst dat Nuberg in opspraak is. Eerder dit jaar vloog ze flink uit de bocht door op Twitter de etnische dimensie van de Bersiap in twijfel te trekken. Nuberg, die ook werkzaam is onder haar artiestennaam ‘Gewoon een Indisch meisje’, beweerde toen dat (Indische) Nederlanders zouden zijn afgeslacht omdat zij “pro-Nederlands” waren. Ook haar betrokkenheid bij het Indië-onderzoek, waar Nuberg samen met de De Grauwe Eeuw een gesprek met onderzoekers aanging, wekt in de Indische gemeenschap wrevel.

Tags: BersiapLara Nuberg. De Grauwe Eeuw