Ook geen publiek bij Indiëherdenking Roermond

DEN HAAG (12 mei 2020) – Vanwege de coronacrisis zal ook de jaarlijkse Indiëherdenking in Roermond zonder publiek moeten plaatsvinden. Dat meldt de Stichting Nationaal Indië-monument 1945-1962 op hun website.

“Voor velen is dit treurig nieuws. Ook voor het bestuur is het moeilijk om dit besluit te accepteren; uw veiligheid en het welzijn van u en uw familie is echter onze grootste zorg. Het bestuur richt zich hierbij in het bijzonder tot de Indië-veteranen: vanwege de hoge leeftijd, vanwege veelal de broze gezondheid” aldus de organisatie achter de herdenking, die het publiek oproept om thuis te blijven.

Het is dit jaar de 33ste keer dat er een herdenking plaatsvind voor de ruim 6.300 Nederlandse militairen die in de jaren 1945-1962 sneuvelden tijdens militaire acties in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea. Ook is er bij het Nationaal Indië-monument in Roermond ruimte om stil te staan bij de 5.000 tot 30.000 burgerslachtoffers die aan Nederlandse zijde zijn omgekomen.

De herdenking in Roermond is niet de enige herdenking die dit jaar in verband met de coronapandemie noodgedwongen zonder publiek zal moeten plaatsvinden. Zo vond de Nationale Dodenherdenking afgelopen 4 mei plaats op een vrijwel lege Dam. Een maand geleden werd ook bekend dat de Nationale Herdenking 15 augustus 1945, die traditiegetrouw plaatsvind bij het Indië-monument in Den Haag, zonder publiek zal plaatsvinden.

Tags: IndiëherdenkingBersiap, Roermond.