Ergernis over racisme uitspraken Limpach

DEN HAAG (8 juli 2020) – “Racisme zit in het DNA van KNIL-officieren”. Deze bizarre uitspraak doet historicus Rémy Limpach in NRC. De uitlatingen leiden binnen Indisch Nederland tot ergernis.

Volgens Limpach, betrokken bij het grote Indië-onderzoek en vooral bekend door zijn boek ‘De Brandende Kampongs van Generaal Spoor’, is “racisme inherent aan het kolonialisme”. “Kolonialisme stoelt op racisme, rechtsongelijkheid, uitsluiting en onderdrukking. Dat zit ook in het DNA van die KNIL-officieren. Mensen die destijds een stempel op het hele leger drukten omdat ze vaak sleutelposities innamen in de legerleiding, de inlichtingendiensten, voorlichtingsdiensten. Ook de brigadecommandanten waren bijna allemaal KNIL-officieren” aldus Limpach in een poging aandacht te generen voor de net verschenen compacte editie van zijn boek.

De uitlatingen doen binnen Indisch Nederland behoorlijk wat stof opwaaien. Vooral KNIL-veteranen en nabestaanden reageren geïrriteerd. Zij wijzen onder andere op de zeer gemêleerde samenstelling van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). Volgens Bo Keller, Indië-, Nieuw-Guinea en Korea-veteraan, zijn de uitlatingen van Limpach niet alleen “zeer discriminerend en beledigend ten aanzien van KNIL-officieren, maar ook in het bijzonder van ons KNIL-soldaten”. Indië- en Nieuw-Guinea-veteraan John Bruininga vindt eigenlijk dat de uitspraken geen aandacht verdienen, maar vraagt zich wel hardop af of Limpach “strakkies G’d nog uitmaakt voor racist”.

Het is niet de eerste keer dat er rumoer is over het optreden van onderzoekers bij het Indië-onderzoek. Eerder zorgden uitlatingen van Remco Raben en Anne-Lot Hoek voor irritatie. Terwijl Raben zich onomwonden uitsprak vóór het verwijderen van Nederlandse standbeelden, riep Hoek op om straten en pleinen naar Soekarno te vernoemen. De onderzoekers lijken dan ook maar weinig moeite te doen om de controverse te vermijden en verwijten van partijdigheid te ontzenuwen. De forse kritiek die Federatie Indische Nederlanders (FIN) eerder op de koers van het onderzoek uitte wint daarmee aan relevantie. Directe aanleiding was toen het gesprek tussen onderzoekers en Bersiap-ontkenners.

Tags: Indië-onderzoek, KNILRémy Limpach.