Kritiek op Indië-onderzoek neemt toe

DEN HAAG (9 juli 2020) – De kritiek op het grote Indië-onderzoek neemt toe. Meest recente steen des aanstoots is de bizarre bewering van historicus Rémy Limpach, dat “racisme in het DNA van KNIL-officieren” zou zitten. Federatie Indische Nederlanders (FIN) heeft nu opheldering geëist van de programmadirectie.

Het is niet de eerste keer dat er rumoer is rondom het inmiddels controversiële Indië-onderzoek. Eerder zorgden ook uitlatingen van Remco Raben en Anne-Lot Hoek, eveneens bij het onderzoek betrokken historici, voor opschudding. Volgens FIN-voorzitter Hans Moll wekken de uitlatingen van de verschillende onderzoekers “individueel en tezamen” op z’n minst “de schijn van partijdigheid”. Hij maakt zich dan ook ernstige zorgen over de koers van het onderzoek en eist een verklaring van de programmadirectie. Moll wil onder andere weten hoe de onafhankelijkheid van de onderzoekers is gewaarborgd.

FIN heeft ook de Maatschappelijke Klankbordgroep opgeroepen openheid van zaken te verschaffen. Als bij het Indië-onderzoek ingesteld advies- en overlegorgaan moet de klankbordgroep onder andere inzicht bieden in “de repercussies van het onderzoek op de samenleving”. De vraag is echter in hoeverre de klankbordgroep daar zicht op heeft. Dat die vraag reëel is bleek wel na de onverwachte excuses van Nederland aan Indonesië eerder dit jaar. Terwijl veel (Indische) Nederlanders verbijsterd waren toonde het Indisch Herinneringscentrum (IHC) en Pelita zich opmerkelijk genoeg juist verheugd. Precies deze organisaties hebben namens Indisch Nederland zitting in de klankbordgroep.

Dat de uitlatingen van Limpach onder Indische Nederlanders voor ergernis hebben gezorgd staat in ieder geval als een paal boven water. Vooral KNIL-veteranen en nabestaanden reageren geïrriteerd. Zij wijzen onder andere op de zeer gemêleerde samenstelling van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). Volgens Bo Keller, Indië-, Nieuw-Guinea en Korea-veteraan, zijn de uitlatingen van Limpach “zeer discriminerend en beledigend ten aanzien van ons KNIL-soldaten”. Indië- en Nieuw-Guinea-veteraan John Bruininga vindt eigenlijk dat de uitspraken geen aandacht verdienen, maar vraagt zich wel af of Limpach “strakkies G’d nog uitmaakt voor racist”.

Update 10 juli 2020 – 17:25u:
In een reactie tegenover NU.nl laat het NIOD weten de zorgen van Indische en veteranenorganisaties serieus te nemen. De bewering van historicus Rémy Limpach over het DNA van KNIL-officieren zou niet-letterlijk moeten worden genomen, aldus het instituut. Het NIOD weerspreekt de beschuldigingen van partijdigheid en zegt dat het individuele onderzoekers vrij staat om deel te nemen aan het maatschappelijke debat.

Tags: Indië-onderzoek, KNILRémy Limpach.