Indisch Monument ondanks waarschuwingen beklad

DEN HAAG (14 augustus 2020) – Het Indisch Monument in Den Haag is vannacht beklad. De verantwoordelijk voor de laffe daad is opgeëist door de Indonesische actiegroep Aliansi Merah Putih (AMP). Federatie Indische Nederlanders (FIN) had de autoriteiten hiervoor eerder gewaarschuwd.

De bekladding komt een dag voor de Nationale Indië-herdenking op een zeer gevoelig moment. Binnen Indisch Nederland wordt dan ook met afschuw gereageerd op de “walgelijke” actie. Ook de politiek reageert geschokt. Tijdens zijn wekelijkse persconferentie zei premier Rutte dat hij “nooit begrip” heeft “voor actiegroepen die bekladden en beschadigen”. Hij zei dat het monument “heel belangrijk” is voor hem persoonlijk en veel andere mensen. Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag noemt de bekladding “respectloos” en heeft aangifte gedaan. Het monument zou inmiddels ook van bewaking en beveiliging zijn voorzien.

De vraag hoe de bekladding heeft kunnen gebeuren wordt ondertussen steeds luider, zeker nu bekend is geworden dat FIN de autoriteiten daarvoor heeft gewaarschuwd. Raadslid Richard de Mos, van Hart voor Den Haag/Groep de Mos, reageert dan ook kritisch op de bekladding, die hij “intens respectloos” noemt. Volgens De Mos lijkt het erop dat de autoriteiten de waarschuwing voor het besmeuren van het monument in de wind hebben geslagen. Volgens de gemeente zouden er echter wel degelijk extra maatregelen zijn getroffen, zoals “rijdend toezicht vanuit de politie bij het monument”. De Mos lijkt met die uitleg geen genoegen te nemen en heeft raadsvragen gesteld.

Tags: Aliansi Merah Putih, Indisch Monument.