Moll: “Permanente bewaking Monument noodzakelijk”

DEN HAAG (14 augustus 2020) – “Permanente bewaking van het Indisch Monument is nu noodzakelijk”. Dat zegt Hans Moll, voorzitter van Federatie Indische Nederlanders (FIN), in een reactie op de bekladding van afgelopen nacht.

Moll zag de bekladding van heinde en verre aankomen. FIN had de autoriteiten daarom voor dreigende vernieling gewaarschuwd en opgeroepen tot extra waakzaamheid rondom het oorlogsmonument. Toch wist de Indonesische actiegroep Aliansi Merah Putih (AMP) daags voor de Nationale Indië-herdenking toe te slaan. Het is de vraag hoe de bekladding heeft kunnen gebeuren. “Het is krankzinnig” reageert Hans Moll. “Er waren een aantal signalen dat het zou gebeuren. Er is zelfs een lijst vrijgegeven van monumenten, waaronder het Indië-monument. En je weet gewoon: dit is het belangrijkste monument voor Indisch Nederland. Het is een nationaal monument voor ons”.

Onder Indische Nederlanders is met afschuw gereageerd op de “walgelijke” actie. De roep om maatregelen is dan ook groot. Volgens Moll is permanente bewaking nu “noodzakelijk en onvermijdelijk”. Toch lijkt nog niet iedereen doordrongen van die urgentie. Zo laat de Stichting Herdenking 15 augustus 1945 bij monde van John Sijmonsbergen weten permanente beveiliging niet te zien zitten. “Dan krijg je zo’n situatie als bij Joodse instellingen, ik denk niet dat we daar naar toe moeten” aldus Sijmonsbergen, tegenover het AD. Dat er wat moet gebeuren is evenwel helder. “Dit is niet de laatste keer. Dit blijft een trekpleister voor idioten” aldus Moll.

Tags: Aliansi Merah Putih, Indisch Monument.