Holman: “Bekladding is verschrikkelijke agressie”

DEN HAAG (15 augustus 2020) – De bekladding van het Indisch Monument in Den Haag is “een daad van verschrikkelijke agressie op mensen die willen herdenken”. Dat zegt Theodor Holman, bestuurslid van Federatie Indische Nederlanders (FIN). Daags na de bekladding is Indisch Nederland nog steeds in schok.

De bekladding kwam een dag voor de Nationale Indië-herdenking op een zeer gevoelig moment. Binnen Indisch Nederland is dan ook met afschuw gereageerd op de “walgelijke” actie. Holman noemt de bekladding “een daad van verschrikkelijke agressie op mensen die willen herdenken”. De schok die de bekladding onder Indische Nederlanders veroorzaakte dreunt een dag na de herdenking nog steeds door. De bekladding laat ook Holman niet onberoerd. “Het is een morele schande, het is een gewone schande. Hoe je het ook wendt of keert: het blijft een schande”.

“Het is hetzelfde als ik hier op het monument op de Dam allemaal hakenkruizen ga zetten. Dan voel je meteen aan: ‘Dat hoort niet! Dat doe je niet!’ En dat gebeurt nu wel met het Indisch Monument” reageert Holman. Volgens Holman is het alsof je “je gelijk haalt met een pistool op je hoofd”. Hij hekelt de reacties waarin de bekladding niet ondubbelzinnig wordt afgekeurd. “Daarmee sanctioneer je geweld in feite. Je sanctioneert geweld! En dat vindt ik, zeker als het gaat om het herdenken van oorlogsslachtoffers, weerzinwekkend” aldus Holman.

Tags: Aliansi Merah Putih, Indisch Monument.