Ook Molukkers eisen bewaking Monument

DEN HAAG (16 augustus 2020) – Ook Molukkers willen dat het Indisch Monument permanent wordt bewaakt, om toekomstige aanvallen te voorkomen. “Helaas zullen we monumenten moeten gaan bewaken” zegt Leo Reawaruw, frontman van Maluku4Maluku.

“Je moet niet aan een oorlogsmonument komen, want dat vertegenwoordigt pijn. Dat vertegenwoordigt alles wat wij niet willen hebben in de Nederlandse democratie en in de wereld” laat Reawaruw weten. De vernieling zorgt ook binnen de Molukse gemeenschap in Nederland voor onrust. De roep om maatregelen is groot. “Je mag dit niet toelaten. Je moet die mensen oppakken, voor de rechtbank brengen en ze moeten ook maar de schade betalen” zegt Reawaruw. Eerder pleitte ook Federatie Indische Nederlanders (FIN) voor permanente bewaking.

Volgens Reawaruw is permanente bewaking eigenlijk onvermijdelijk. Hij wijst op de radicale acties en achtergronden van de activisten die het monument in Den Haag hebben beklad. Reawaruw is dan ook zeer kritisch op mensen die de bekladding niet ondubbelzinnig afkeuren. “Je zwicht dan voor terreur. Het is geen terroristische actie, maar het grenst wel tegen die hoek aan” zegt hij daarover. “Als je gaat bekladden, of je wilt oorlogsmonumenten vernielen dan is het wat mij betreft met die randdebielen einde discussie” aldus Reawaruw.

Tags: Aliansi Merah Putih, Indisch Monument, Maluku4Maluku.