Ook Indisch monument Almere beklad

ALMERE (18 augustus 2020) – Ook het Indisch monument in Almere blijkt daags voor de Indiëherdenking beklad. De gemeente heeft aangifte gedaan en het monument in allerijl schoongemaakt. De politie is op zoek naar getuigen.

De bekladding van het monument in het Bos der Onverzettelijken is de meest recente uiting van agressie tegen Indische (oorlogs)monumenten. Eerder dit jaar werd ook al een Monument Indië-Nederland in Amsterdam en het Indisch Monument in Den Haag besmeurd. Dat gebeurde door én nadat de Indonesische actiegroep Aliansi Merah Putih (AMP) op internet had opgeroepen Indische oorlogsmonumenten te vernielen. Federatie Indische Nederlanders (FIN) deed daarop aangifte wegens onder andere vernieling en aanzetten tot haat en geweld.

Of AMP ook verantwoordelijk is voor de bekladding in Almere is tot op heden onduidelijk. De actie is niet opgeëist. Ondertussen wordt de roep om maatregelen steeds luider. Bij het Indisch Monument in Den Haag hebben de autoriteiten inmiddels extra maatregelen getroffen. Het monument wordt daar tijdelijk beveiligd door een politiebus en mobiele wachttoren. Volgens FIN is permanente bewaking van het nationale monument nu echter “noodzakelijk”. Welke maatregelen op andere plekken moeten worden genomen wordt momenteel onderzocht.

Tags: Aliansi Merah PutihIndisch Monument.