Kans op strafvervolging Öztürk (DENK) neemt toe

DEN HAAG (2 september 2020) – De kans dat Selçuk Öztürk (DENK) alsnog strafrechtelijk wordt vervolgd voor zijn bizarre uitspraken dat militairen moorden zouden hebben gepleegd neemt toe. Recente jurisprudentie van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) doet succesvolle strafvervolging toenemen. Dat meldt de Telegraaf.

Tijdens het inmiddels beruchte Kamerdebat over onbedoelde burgerdoden, die door Nederlandse bombardementen vielen in de Iraakse stad Hawija, beschuldigde Öztürk Nederlandse militairen meerdere keren van moord. Zijn partijgenoot, Farid Azarkan, herhaalde de uitspraken diezelfde avond zelfs op de nationale televisie. Het leidde binnen en buiten het parlement tot een storm van verontwaardiging. Gewezen topmilitairen als voormalig Commandant der Landstrijdkrachten (CDS), Mart de Kruif, en de vorige Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht (IGK), generaal b.d. Hans van Griensven, deden samen met 3.500 (oud-)militairen en vakbonden zelfs aangifte.

In maart van dit jaar liet het Openbaar Ministerie (OM) nog weten dat Öztürk niet kon worden vervolgd, omdat het kamerlid geen strafrechtelijke grenzen zou hebben overschreden. Volgens het OM zou het bombardement in juridische zin ‘moord’ zijn. Die conclusie zorgde opnieuw voor woedende reacties. In navolging van Federatie Indische Nederlanders (FIN) maakte diverse militaire vakbonden vandaag bekend een artikel-12-procedure te starten. Daarmee kan alsnog vervolging worden afgedwongen. Saillant detail is dat zich in de procedure ook de wapentechnici hebben gevoegd, die de bommen assembleerden die op Hawija werden gegooid.

Tags: DENK, Selçuk Öztürk, Farid Azarkan.