FNV neemt geen afstand van dubieuze tweet Kokhuis

DEN HAAG (15 september 2020) – Vakbondsvereniging FNV neemt geen afstand van een dubieuze tweet van een lid uit hun ledenparlement, Eddie Kokhuis. In de inmiddels verwijderde tweet suggereert Kokhuis dat Indische Nederlanders migranten zouden zijn “die aan de verkeerde kant van de geschiedenis stonden”.

De uitlatingen van Kokhuis zorgen binnen Indisch Nederland voor grote ergernis. FNV is desondanks niet van plan afstand te nemen van de tweet of van Kokhuis. “Wij laten dit bij de heer Kokhuis zelf. Hij heeft de tweet verwijderd en uitleg gegeven” zegt een woordvoerder van FNV in een reactie. De laconieke reactie van FNV is opmerkelijk, want de vakbondsorganisatie zegt op hun eigen website tegen “elke vorm van discriminatie” te zijn en daar “ook altijd alles tegen [te zullen] doen”.

Ook de Algemene Onderwijsbond (AOb), die Kokhuis in het ledenparlement vertegenwoordigt, wil eigenlijk maar weinig woorden wijden aan de bizarre opmerkingen van Kokhuis. In tegenstelling tot FNV keurt de bond de uitlatingen van Kokhuis wel af. “Dit moet je echt niet tweeten. Goed dat die verwijderd is” laat Simone de Geest, woordvoerder van AOb, weten. Welke consequenties de onderwijsbond verbind aan de opmerkingen van Kokhuis is onduidelijk. De bond houdt zich voor verder commentaar onbereikbaar.

Kokhuis deed zijn absurde uitlatingen in een discussie op twitter over de huidige situatie rondom het Griekse migrantenkamp Moria. Kokhuis schreef onder andere: “wel prettig dat dit land, uw ouders of uw grootouders opnam, toen ze (gedwongen) aan de verkeerde kant van de geschiedenis stonden”. Hij refereerde daarmee onmiskenbaar aan de Indische achtergrond van een andere twitteraar. De bizarre suggestie van Kokhuis dat Indische Nederlanders migranten zouden zijn leidden vrijwel direct tot zeer kritische reacties.

Kokhuis verwijderde daarop in allerijl zijn tweet, zonder dat hij echt lijkt te beseffen waarom zoveel mensen aanstoot namen aan zijn uitlatingen. In een reactie schrijft Kokhuis onder andere dat “als Indische landgenoten dit in mijn tweet lezen is dat niet goed en haal ik hem weg”. Daarbij merkte hij nog wel op dat hij vond dat een van de criticasters “totaal doorslaat”. Kokhuis lijkt daarmee de schuld van de ontstane ophef vooral bij anderen neer te willen leggen.

Tags: Algemene OnderwijsbondFNVEddie Kokhuis.