De Mos wil cameratoezicht bij Indisch Monument

DEN HAAG (17 september 2020) – Richard de Mos, fractievoorzitter van Hart voor Den Haag/Groep de Mos, wil dat het Indisch Monument van permanent cameratoezicht wordt voorzien. De Mos kondigde vandaag een motie aan, die hij tijdens het aankomende begrotingsdebat ter stemming zal brengen.

De Mos reageert daarmee op de onrust die is ontstaan naar aanleiding van de vernieling van het Indisch Monument eerder deze zomer door de Indonesische radicale actiegroep Aliansi Merah Putih (AMP). Federatie Indische Nederlanders (FIN) had de autoriteiten voor de actie gewaarschuwd, maar toch werd het grafmonument daags voor de Nationale Indië-herdenking met beledigende en racistische leuzen beklad. De laffe aanslag veroorzaakte een schokgolf binnen Indisch Nederland, waarop de autoriteiten besloten het monument alsnog tijdelijk te beveiligen. Die bewaking is inmiddels opgeheven, waardoor de roep om permanente bewaking opnieuw luid klinkt.

De burgemeester reageerde gisteren opvallend aarzelend op de wens het Indisch Monument van camerabewaking te voorzien. De Mos begrijpt dat niet. “Zo moeilijk moet dat toch niet zijn. In Roermond gebeurt het al, dus waarom kan het in Den Haag niet?” De Mos doelt daarmee op het Nationaal Indië-monument in Roermond, dat al sinds jaar en dag met camera’s wordt bewaakt. “Dit is niet zomaar een monument. De burgemeester zei in zijn beantwoording: ‘Ja, ik kan niet overal camera’s ophangen’. Het Indisch Monument is niet overal. Het is een belangrijk monument voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Dat monument moet gewoon worden beschermd” aldus De Mos.

Tags: Aliansi Merah PutihIndisch Monument, Richard de Mos.