Petitie voor evaluatie Indië-onderzoek

DEN HAAG (2 november 2020) – Critici van het grote Indië-onderzoek zijn een petitie gestart voor een tussentijdse evaluatie. Een onafhankelijke wetenschappelijke commissie zou die evaluatie moeten leiden. De petitie is binnen korte tijd al meer dan 1000 keer ondertekend.

Volgens de initiatiefnemers zorgen “media uitingen en publicaties van de betrokken onderzoekers voor een groeiende bezorgdheid inzake de wetenschappelijke integriteit van het onderzoek”. De leiding van het onderzoek zou bovendien “wegsturen van een evenwichtige geschiedschrijving”. Ook Federatie Indische Nederlanders (FIN) maakt zich ernstige zorgen over de koers van het onderzoek en steunt het initiatief. “Het dekolonisatie-onderzoek is té eenzijdig en vertegenwoordigt primair een ideologische mening” aldus FIN-voorzitter Hans Moll vorige week.

De petitie komt niet uit de lucht vallen. Al langere tijd zorgt het onderzoek voor onrust, met name in de Nederlands-Indische gemeenschap. Daar heerst het gevoel dat wordt toegewerkt naar een conclusie waarin louter plaats lijkt voor Indonesisch slachtofferschap, terwijl Nederlands leed wordt gebagatelliseerd. Die indruk wordt versterkt door opzienbarende uitlatingen van enkele betrokken toponderzoekers, waaronder Anne-Lot Hoek, Rémy Limpach en Remco Raben. Eerder zei Moll dat die uitlatingen “individueel en tezamen” op z’n minst “de schijn van partijdigheid” wekken.

De petitie is hier te tekenen.

Tags: Indië-onderzoek.