Disclaimer bij film De Oost

DEN HAAG (20 december 2020) – Er komt een disclaimer bij de film De Oost. Dat is een van de uitkomsten van gesprekken tussen Federatie Indische Nederlanders (FIN) en de producent van de nu al opzienbarende film. Over de exacte vorm en inhoud van de disclaimer wordt nog nagedacht.

Het nieuws vormt een opsteker voor betrokkenen die vrezen dat De Oost een onjuist en eenzijdig beeld zal geven van de situatie in voormalig Nederlands-Indië. Vooral de controversiële trailer die eerder dit jaar werd gepubliceerd zorgde voor veel onrust. Daarin worden Nederlandse militairen afgebeeld in zwarte uniformen, draagt KNIL-kapitein Raymond Westerling een snor en wordt gebruik gemaakt van een gotisch lettertype. Het zou allemaal verwijzen naar Nazi-Duitsland.

De beelden zorgden voor woedende reacties onder Indië-veteranen, Indische Nederlanders en Molukkers. Ook FIN-voorzitter Hans Moll was verbijsterd door de trailer. “Onze helden worden als nazi’s weggezet. Dit is een puur anti-Nederlandse propagandafilm” zei Moll daar toen over. Tegenover EenVandaag liet filmproducent New Amsterdam Film Company weten de ophef “voorbarig” te vinden. De film zou vooral moeten worden gezien als een multiperspectieve benadering op de koloniale geschiedenis.

Dat er nu toch een disclaimer komt wordt dan ook toegejuicht. “Wij dragen de vrijheid van meningsuiting vanzelfsprekend een warm hart toe. Doordat deze film teruggrijpt op historische gebeurtenissen als de militaire reactie op Indonesische terreur kan de indruk ontstaan alsof de film ook de geschiedkundige werkelijkheid weergeeft. Dat is niet zo. Betrokkenen, maar ook kijkers, hebben het recht om te weten dat de film vooral een interpretatie is van de producent en de regisseur” zegt FIN-voorzitter Hans Moll.

Update 21 december 2020 – 12:26u:
Tegenover NU.nl ontkent de producent, bij monde van Sander Verdonk, dat er een disclaimer bij de film komt. Volgens Verdonk zijn er weliswaar gesprekken over een eventuele disclaimer gevoerd, maar heeft hij slechts gezegd over de vorm en inhoud van zo’n disclaimer te willen nadenken. Het nieuws dat er geen disclaimer komt verbaast FIN, omdat daarover gesprekken zijn gevoerd en correspondentie is uitgewisseld.

Tags: Indië-veteranenDe Oost.