Toch geen disclaimer bij De Oost

DEN HAAG (21 december 2020) – Er komt toch geen disclaimer bij de film De Oost. Dat laat de producent weten aan NU.nl. Federatie Indische Nederlanders (FIN) meldde eerder dat er juist wel een disclaimer zou komen bij de nu al opzienbarende film. Alleen over de exacte vorm en inhoud van de disclaimer zou nog worden nagedacht.

Volgens filmproducent New Amsterdam Film Company zijn er weliswaar gesprekken gevoerd over een disclaimer, maar zouden die slechts een aanzet zijn geweest om over de vorm en inhoud van zo’n disclaimer na te denken. Het nieuws vormt een domper voor betrokkenen die vrezen dat De Oost een onjuist en eenzijdig beeld zal geven van de situatie in voormalig Nederlands-Indië. Vooral de controversiële trailer die eerder dit jaar werd gepubliceerd zorgde voor veel onrust. Daarin worden Nederlandse militairen afgebeeld in zwarte uniformen, draagt KNIL-kapitein Raymond Westerling een snor en wordt gebruik gemaakt van een gotisch lettertype. Het zou allemaal verwijzen naar Nazi-Duitsland.

De beelden zorgden voor woedende reacties onder Indië-veteranen, Indische Nederlanders en Molukkers. Ook FIN-voorzitter Hans Moll was verbijsterd door de trailer. “Onze helden worden als nazi’s weggezet. Dit is een puur anti-Nederlandse propagandafilm” zei Moll daar toen over. Tegenover EenVandaag liet de producent toen weten de ophef “voorbarig” te vinden. De film zou vooral moeten worden gezien als een multiperspectieve benadering op de koloniale geschiedenis. FIN vreest echter dat de film een onjuist en eenzijdig beeld geeft van de situatie in Nederlands-Indië. Een disclaimer zou dit kunnen ondervangen. De release van De Oost heeft nog geen exacte datum gekregen, maar staat gepland voor 2021.

Tags: Indië-veteranenDe Oost.