Producent erkent Indonesische financiering De Oost

DEN HAAG (13 januari 2021) – De Nederlandse producent van de film De Oost bevestigt dat zeker drie Indonesische bedrijven de controversiële film mede hebben gefinancierd. Tegelijkertijd zegt New Amsterdam Film Company dat de Indonesische invloed nihil is.

Vorige week publiceerde Federatie Indische Nederlanders (FIN) over de financiële banden tussen De Oost en drie in Jakarta gevestigde bedrijven. Uit onderzoek blijkt dat Ideosource Entertainment, BASE Entertainment en Kaninga Pictures de film mede hadden gefinancierd. In een reactie erkent producent Sander Verdonk nu de Indonesische betrokkenheid, maar bagatelliseert hij hun invloed op de film. De bedrijven zouden gezamenlijk zo’n 2,5 procent van het totale budget hebben gefinancierd. Volgens Verdonk is er vanwege deze “beperkte financiële positie” geen sprake van inhoudelijk bemoeienis.

De Indonesische betrokkenheid is opmerkelijk, omdat het onwaarschijnlijk is dat vanuit Indonesië een film wordt gefinancierd, die kritisch staat ten aanzien van het Indonesische leger en haar geschiedenis. Criticasters beschouwen de Indonesische betrokkenheid als een bevestiging voor hun vrees dat de film een onjuist en eenzijdig beeld zal geven van de periode 1945-1949 in voormalig Nederlands-Indië. Onbekend is wat Indonesië precies heeft bedongen voor het geïnvesteerde bedrag en evenmin of en wat Indonesië in natura (rekwisieten, figuranten etc.) heeft bijgedragen.

Tags: De Oost.

1 thought on “Producent erkent Indonesische financiering De Oost

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.