Splendid niet langer distributeur De Oost

DEN HAAG (19 januari 2021) – Splendid Film gaat de film De Oost niet langer verspreiden in Nederlandse bioscopen. De producent van de controversiële film zou een internationale deal hebben gesloten met een niet nader genoemde partij. Dat laat de filmdistributeur weten in een persbericht.

De Nederlandse oorlogsfilm zou aanvankelijk eind 2020 verschijnen, maar de coronapandemie gooide toen roet in het eten. Daarop werd besloten dat de première in januari zou plaatsvinden, maar deze maand bleek de film opeens helemaal uit het schema te zijn verdwenen. De schrapping leidde tot speculaties in de filmwereld en daarbuiten Volgens de distributeur is de schrapping echter het gevolg van een “internationale deal” met een derde partij.

Of het nieuws ook iets te maken heeft met de controverse die sinds de publicatie van een opzienbarende trailer is ontstaan is vooralsnog onduidelijk. In die trailer zijn Nederlandse militairen afgebeeld in zwarte uniformen, draagt KNIL-kapitein Raymond Westerling een snor en wordt gebruik gemaakt van een gotisch lettertype. Het zou allemaal verwijzen naar Nazi-Duitsland. Het leidde tot woedende reacties onder Indië-veteranen, Indische Nederlanders en Molukkers. Eind december 2020 werd bekend dat de film geen disclaimer krijgt.

De ophef nam toe toen begin deze maand bleek dat zeker drie Indonesische bedrijven de controversiële film mede hebben gefinancierd. De betrokkenheid is opmerkelijk, omdat het onwaarschijnlijk is dat vanuit Indonesië een film wordt gefinancierd, die kritisch staat ten aanzien van het Indonesische leger en haar geschiedenis. Criticasters beschouwen de bemoeienis als een bevestiging voor hun vrees dat de film een onjuist en eenzijdig beeld zal geven van de periode 1945-1949 in voormalig Nederlands-Indië.

Tags: De Oost, Splendid Film.

4 thoughts on “Splendid niet langer distributeur De Oost

  1. Zo gaat Nederland met haar helden om! Ik kan hier echt heel boos om worden. Goed dat Splendid niet langer aan deze anti-Nederlandse film is verbonden.

  2. De enige juiste beslissing van de producent. Zulke haatfilms horen niet thuis in Nederlandse bioscopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *