Ook vandalen Indisch Monument niet-vervolgd

DEN HAAG (19 februari 2021) – Het Openbaar Ministerie (OM) wil niemand vervolgen voor het vernielen van het Indisch Monument in Den Haag. Dat meldt het AD. Federatie Indische Nederlanders (FIN) noemt de beslissing een “schande” en “onacceptabel”. Het OM wil niet reageren.

Het OM zegt niet te willen vervolgen omdat er geen zicht zou zijn op concrete verdachten. Daardoor zou een zogeheten opsporingsindicatie ontbreken. De vraag is echter hoe geloofwaardig dat is, zeker nu de acties zijn opgeëist door de Indonesische actiegroep Aliansi Merah Putih (AMP). Die groep beheert onder andere meerdere social media-accounts. Het lijkt er dan ook op dat het OM geen onderzoek wil doen, omdat voor hen het belang van een eventuele vervolging niet opweegt tegen de benodigde opsporingsinzet. Volgens FIN sanctioneert het OM daarmee geweld. “Dit is een totaal verkeerd signaal. Het Indisch Monument is ter nagedachtenis van slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Die verdienen niet zulk een laks OM” meent FIN-voorzitter Hans Moll. Het is een van de redenen dat hij via een artikel 12-procedure alsnog vervolging zal proberen af te dwingen.

Gisteren werd al bekend dat het bekladden van twee andere Indische monumenten en een daaropvolgende oproep om meer Indische oorlogsmonumenten te vernielen geen strafrechtelijke gevolgen zullen hebben. Waarschuwingen van FIN over een op handen zijnde bekladding van het Indisch Monument in Den Haag konden uiteindelijk niet voorkomen dat ook dit monument met beledigende en racistische leuzen werd beklad. De ontheiliging van het grafmonument zorgde voor een golf van verontwaardiging binnen Indisch Nederland en de roep om het monument permanent te beveiligen. Ook Raadslid Richard de Mos (Hart voor Den Haag/Groep de Mos) vroeg de burgemeester om cameratoezicht, maar vooralsnog is de gemeente tegen. Dat de daders nu vrijuit lijken te gaan maakt de discussie over de beveiliging van het monument opnieuw actueel.

* FIN heeft het OM om een nadere reactie gevraagd, maar die heeft aangegeven niet te willen reageren..

Update 23 februari 2021 14.53:
In een schriftelijke reactie laat de gemeente Den Haag weten te hebben “kennis genomen van het feit dat er te weinig aanknopingspunten in het onderzoek zijn. Dat betreuren we”. Na de bekladding intensiveerde de gemeente kortstondig de surveillance rondom het Indisch Monument. “Zodra er signalen zijn dat verder moet worden geïntensiveerd, zal dit gebeuren” aldus de gemeente.
Ook de Stichting Herdenking 15 augustus 1945 zegt het “zeer” te betreuren “dat de daders niet ter verantwoording geroepen kunnen worden”, maar het beluit van het OM te “respecteren”. De stichting zegt zich te beraden op vervolgstappen “om deze verwerpelijke acties in de toekomst te voorkomen”. Zowel de gemeente als de herdenkingsstichting willen hun standpunt verder niet mondeling toelichten.

Tags: Aliansi Merah PutihBersiapIndisch Monument.

10 thoughts on “Ook vandalen Indisch Monument niet-vervolgd

  1. Besluit om niet te vervolgen is achterlijk en doet de Indische Zaak geen goed. Justitie treedt rechtvaardig en hard op tegen dit soort tuig. Ik vind dat niet vervolgen van dat tuig een aanklacht is tegen een eerlijke democratie. Ik hoop dat in dit opzicht betere tijden gaan aanbreken.

  2. Hoe je het ook keert of wendt het is en blijft een schande. Een schande van ongekende omvang. Een blamage voor het OM en onze rechtstaat. Deze middelvinger richting onze geschiedenis en gemeenschap is weerzinwekkend. En dan te bedenken dat deze terreurdaad mede mogelijk is gemaakt door de extreemlinkse weg-met-ons Indo’s, die misschien zelf wel geen verf tegen het monument gooide, maar wel de agenda van deze terroristen publiekelijk omarmen. Zoals het schandelijke optreden van enkele van hen daags voor de herdenking in Nieuwsuur. Volgend hen moeten we vooral Indonesiërs gaan herdenken. En toen het monument werd beklad waren ze natuurlijk muisstil. En nu weer. Als iemand zich kapot moeten schamen dan zijn zij het wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *