‘Oorlogsgraven geruimd voor islamitische graven’

DEN HAAG (23 maart 2021) – De Haagse begraafplaats Nieuw Eykenduynen gaat mogelijk graven van oorlogshelden en -slachtoffers ruimen. Dat meldt het AD. De ruimingen zouden moeten plaatsvinden om te voorzien in de “groeiende behoefte aan islamitische graven”. Federatie Indische Nederlanders (FIN) reageert ontstemd op het nieuws. “Dit kan en mag niet gebeuren” zegt voorzitter Hans Moll.

De begraafplaats aan de Kamperfoeliestraat telt naar eigen zeggen twaalf oorlogsgraven van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast liggen er op de begraafplaats ook oorlogshelden, onder andere uit voormalig Nederlands-Indië. Een deel van de graven moet nu in het kader van herinrichting wijken. Dat gebeurt om te kunnen voorzien in de groeiende behoefte aan islamitische graven in Den Haag. Of daarvoor ook oorlogshelden moeten wijken is vooralsnog onduidelijk. Voor FIN is het ruimen van oorlogsgraven onbespreekbaar. “De herinrichtingsplannen zijn onverkwikkelijk. Oorlogsgraven ruim je niet, maar laat je met rust” aldus Moll.

Inmiddels is er ook in de Haagse gemeenteraad ophef ontstaan over de plannen. Richard de Mos (Hart voor Den Haag/Groep de Mos) vindt een eventuele ruiming “onacceptabel” en wil dat het College van B & W ingrijpt. In de tussentijd zouden er “geen onomkeerbare stappen” mogen worden gezet. De Partij voor de Vrijheid (PVV) deelt die mening. Volgens Sebastian Kruis (PVV) is het “ondenkbaar” dat graven van oorlogsslachtoffers en -helden mogelijk worden geruimd. “Het is oneervol en respectloos dat hier überhaupt door uitvaartorganisatie Yarden over wordt nagedacht. Als er één groep is die eeuwige grafrust verdient, dan zijn het onze oorlogsslachtoffers” aldus Kruis.

Update 24 maart 2020 10.25u:
In een reactie laat een woordvoerder van Yarden weten het “jammer” te vinden hoe Nieuw Eykenduynen “in beeld is gebracht”. De uitvaartorganisatie stelt “uitermate respectvol” om te gaan met graven, overledenen en nabestaanden. Yarden benadrukt dat er momenteel geen graven zijn geruimd, dat de herinrichting zich in de opstartfase bevindt en dat het vooralsnog onduidelijk is of er daadwerkelijk oorlogsgraven moeten worden geruimd. Het deel waar nu werkzaamheden plaatsvinden was voorheen een zanddepot, aldus de woordvoerder. Op de vraag welke oorlogsgraven precies ter discussie staan weigert Yarden vooralsnog te reageren.

Update 11 mei 2020 15.27u:
In antwoorden op schriftelijke vragen van Hart voor Den Haag/Groep de Mos en de PVV benadrukt burgemeester Jan van Zanen (VVD) dat Nieuw Ekyenduynen een “particuliere begraafplaats” betreft en dat het college “geen formele rol” heeft bij de vraag hoe Yarden “haar terrein inricht en of het nodig is om (oorlogs)graven te ruimen, te herbegraven of grafrust te geven”. Welke (oorlogs)graven eventueel moeten worden geruimd zou bovendien nog niet zijn vastliggen. “Het college vertrouwt er op dat partijen een zorgvuldige afweging maken. Gezien het belang van het onderwerp houdt de gemeente wel contact met de betrokken partijen” aldus de burgemeester.

Tags: Nieuw Eykenduynen.

29 thoughts on “‘Oorlogsgraven geruimd voor islamitische graven’

 1. Hoef je ook geen dodenherdenking en bevrijdingsdag meer te vieren, we moeten niet vergeten dat deze helden voor onze vrijheid zijn gevallen en als we die gaan ruimen, wat valt er dan nog te herdenken

 2. heb respect voor de overledenen die alles hebben gegeven voor hun Nederland ook honger, dorst hun lichaam en leven!
  Laat financieel gewin geen aanleiding geven tot Judas-praktijken.

 3. Oorlogsgraven blijf je gewoon af.
  Ik hoop dat ze ook met de resten van geruimde graven respectvol omgaan aangezien deze begraafplaats al eerder in het nieuws was doordat menselijke resten overal zichtbaar waren na eerdere ruimingen en wandelaars vanaf het park aan de overzijde schedels konden zien op het afgesloten stuk.
  Yarden staat de laatste jaren erom bekend dat ze t niet zo nauw nemen met bepaalde regels en afspraken ineens wijzigen en financieel letterlijk en figuurlijk over lijken gaan..

 4. Ook mijn voorgeslacht inclusief mijn ouders liggen begraven
  rondom de plek die geruimd zou moeten worden en waarbij het graf een andere plek zou moeten krijgen.Het graf is ons eigendom en wordt netjes onderhouden. Afgezien dat ik het voorstel weinig empathisch vind, voel ik mij ook gediscrimineerd. Hoezo moeten mijn voorouders wijken voor islamitische graven? Juridisch gezien lijkt het mij ook lastig.
  En oorlogsslachtoffers en helden laat je met rust. Het is een misselijk makend voorstel.

 5. Ze kunnen toch ook in hun eigen land begraven worden ? Niet normaal meer wat er allemaal bedacht wordt .ze moeten die doden met rust laten .

 6. Wat een ziekelijke gedachte is dit!!! Het onsmakelijke en respectloze idee van Yarden heeft een financiële (lees: winst) achtergrond. Heb je een uitvaartverzekering bij Yarden lopen? Opzeggen en oversluiten naar andere verzekeraar. Laat je protest voelbaar zijn in hun portemonnee.

 7. Het gaat niet alleen om graven van oorlogsslachtoffers!! In ons geval gaat het om een graf van voorouders en ouders, waarvoor ieder jaar netjes betaald is en wordt!!
  Als we ons verzetten tegen het voornemen van Yarden om dit graf te willen herplaatsen, betekent dit dat er allemaal Islamitische graven om heen komen.
  Het moge duidelijk zijn dat grootouders en ouders dit niet zouden hebben gewild. De druk die met dit antwoord is ontstaan heeft veroorzaakt dat wij ons nu gedwongen voelen om mee te gaan in het voornemen van Yarden. Als ‘ goedmakertje’ bieden zij dan aan dat wij zelf een mooi plekje op de begraafplaats mogen uitzoeken……
  Onze mening is dat vanuit de Islamitische gemeenschap beter gezocht kan worden naar een eigen stuk grond waarop zij hun overledenen kunnen begraven.
  Dat Yarden nu meegaat in de wens van de Islamitische gemeenschap heeft in onze beleving slechts een reden en dat is een commerciële!!!

 8. Wat een in- en in-trieste minachting voor wat ooit was. “Blij” dat mijn opa blijvende rust heeft wordt op het Nederlands ereveld Leuwigajah te Tjimahi. Ver weg van de gewoonte in Nederland om af te rekenen met iets uit het verleden omdat het zo gewoon beter uitkomt. Ik vind het een grote schande en een klap in het gezicht van alle betrokkenen. Respectloos Yarden, ga je diep schamen om zo’n oplossing zelfs maar te opperen!

 9. Oneervol en recpectloos. Zelfs de islam behandeld hun doden niet op die manier..dus afblijven. En laat de “Helden” met rust..

 10. Als kleinzoon van een KNIL militair die gesneuveld is tijdens WO 2 is dit een zeer respectloos gebaar tegenover de dapperen die gevochten hebben voor onze vrede en veiligheid. Zelf ben ik veteraan (Bosnië en Afghanistan) en weet wat het is om in een oorlogsgebied te moeten dienen.

 11. Ongelofelijk. Hoe durft zoiets überhaupt in je op te komen?? Respect voor de doden…en al helemaal als ze hun leven hebben gegeven voor onze normen, waarden en vrijheid. Hoe kan ik op de hoogte blijven van de voortgang hiervan? Kan iemand dit wellicht laten weten? Bij voorbaat dank.

 12. Hoe haald iemand in zn hoofd om oorlogs helden die voor onze vrijheid gestreden hebben te ruimen voor de islam . Die dat willen zijn herselozen personen die alleen maar aan geld denken

 13. Dit kan gewoon weg niet blijf met je poten van de graven af .
  Zoek
  Een andere plek daarvoor .
  Dit kan en mag gewoonweg niet. Dit is zware grafschennisch in de ergste vorm. Wat ondankbaar die mensen hebben gevochten voor Nederland en dan nu islamitisch graven erop. Kom op man, dit kan toch niet.

 14. Ik weet niet waar we naar toe gaan in Nederland, maar dit mag nooit gebeuren.
  Deze mensen hebben gevochten voor onze vrijheid. IK ZEG BIJF ER AF. ook na 75 jaar.

  1. Dat zou echt een schande wezen als dit zou gebeuren. Afblijven. Wat hebben islamieten voor ons gedaan?

 15. Men moet van deze graven afblijven.
  Ik begrijp niet hoe men op zo’n idee komt.
  Het is een gebrek aan fatsoen om alleen al zoiets te overwegen.

 16. Sinds wanneer gaat Yarden over deze beslissing!? Dit is toch een Gemeentelijke aangelegenheid!!
  Nederland is vergeven van de regels en wetten, zou hier dan geen vastgestelde regel voor zijn? Respectloos!!

  1. De gemeente heeft twee begraafplaatsen: Kerkhoflaan en Westduin. De andere begraafplaatsen zijn niet van de gemeente, maar van een kerk of andere beheerder.
   Daarom denk ik dat de gemeente in principe niet over de andere begraafplaatsen gaat. Maar in het geval van oorlogsslachtoffers kan de gemeente misschien wel proberen invloed uit te oefenen. Hoop ik.

   https://www.denhaag.nl/nl/overlijden/begraafplaatsen.htm

 17. Dit mag nooit gebeuren..
  Alhoewel ik na de oorlog ben geboren..
  Heb ik verhalen gehoord..de beelden gezien..
  En het fatsoen om al 67 jaar dit elk jaar de gedenken..
  Van graven blijf je af..
  Zeker als zij..die ons vrijheid gaven..
  daar rusten..

 18. Respectloos!
  De Oorlogsgravenstichting onderhoudt over de hele wereld de Erevelden van omgekomen Nederlanders en in Nederland zelf zullen ze “”geruimd”” worden. ?
  Het doet me denken aan de Varkenspest en Qkoorts problemen!
  Geef deze helden een plechtige Herbegrafenis op een Ereveld!

  1. Waarom herbegraven?
   Ze liggen heel goed zo!
   Het idee om ze überhaupt te verplaatsen maakt me al ziek!

 19. Dit kan en mag niet gebeuren,respectloos en oneervol gewoon ondenkbaar. In Indonesië worden de oorlogsgraven in ere hersteld omdat de oorlogsslachtoffers daar een eeuwige grafrust verdienen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *