Dodenherdenking opnieuw zonder publiek

AMSTERDAM (19 april 2021) – De Nationale Dodenherdenking op de Dam zal dit jaar vanwege het coronavirus opnieuw zonder publiek plaatsvinden. De gemeente Amsterdam heeft dat bekendgemaakt. De ceremonie is wel via de televisie te volgen.

Het is dit jaar precies 76 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam. Door het coronavirus zijn echter vrijwel alle activiteiten rond Dodenherdenking en Bevrijdingsdag afgelast. Daarom zal de herdenking op de Dam voor de tweede keer zonder publiek plaatsvinden.

Vorig jaar sprak koning Willem-Alexander op een vrijwel lege Dam. Daar waren toen naast koningin Máxima, premier Mark Rutte, burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, en de voorzitter van het Comité 4 en 5 mei, Gerdi Verbeet, bij. Ook dit jaar zal slechts een select gezelschap de ceremonie bijwonen.

Naast kransleggers, sprekers en muzikanten zijn vertegenwoordigers van organisaties van verschillende groepen oorlogsgetroffenen en nabestaanden aanwezig. Dit jaar zal André van Duin spreken. Voorafgaand aan de plechtigheid houdt schrijfster Roxane van Iperen de 4 mei-voordracht in De Nieuwe Kerk.

Tags: Nationale Dodenherdenking.