Kranslegger 4 mei zorgt voor discussie

DEN HAAG (20 april 2021) – Weer is de invulling van de Nationale Dodenherdenking omstreden. Ditmaal zorgt een kranslegger voor de nodige discussie. Het blijkt vermoedelijk te gaan om een lid van het radicale Dekolonisatie Netwerk voormalig Nederlands-Indië. Het Comité 4 en 5 mei lijkt opnieuw geen antecedentenonderzoek te hebben verricht.

Binnen Indisch Nederland wordt ondertussen met ergernis gereageerd op het nieuws. “De Nationale Dodenherdenking is geen politieke manifestatie” zegt Hans Moll, voorzitter van Federatie Indische Nederlanders (FIN). “De vraag is of je zulke figuren op 4 mei op de Dam wel een podium moet geven. Dat leidt af van waar het die dag en op dat moment echt over zou moeten gaan”. Moll wijst daarbij op enkele bizarre standpunten van de actiegroep. Zo zouden niet Indonesiërs, maar “het Nederlandse kolonialisme” schuldig zijn aan de gruwelijke moordpartijen tijdens de Bersiap op onder andere (Indische) Nederlanders. Volgens deze actiegroep hadden Nederlanders in voormalig Nederlands-Indië bovendien “niets te zoeken”. “Een ergerlijke vorm van victim blaming” aldus Moll.

De actiegroep vergelijkt Nederlanders zelfs met nazi’s. “Wat de Duitse nazi’s in Nederland hebben aangericht, hebben Nederlanders in Indonesië aangericht”, zo staat op diverse plekken op hun sociale mediakanalen. Oprichter Jazie Veldhuyzen, tevens raadslid voor BIJ1 in de Amsterdamse gemeenteraad, gaat zelfs zover door berichten op de kanalen van de actiegroep te delen, waarin staat dat er “in Indonesië waren duizenden Anne Frank’s”. “De vraag is waarom het Comité 4 en 5 mei heeft gemeend dat een lid van dit Dekolonisatienetwerk op 4 mei een krans moet leggen “voor alle burgers die zijn omgebracht of omgekomen in Azië (…) tijdens en direct na de Japanse bezetting”. Daarmee schoffeer je zowel de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Europa en Azië, als de Bersiap-slachtoffers. FIN betreurt de keuze van het Comité 4 en 5 mei” aldus Moll.

* FIN heeft het Comité 4 en 5 mei herhaaldelijk om opheldering verzocht, maar die hebben aangegeven niet te willen reageren.

Tags: Nationale Dodenherdenking.

13 thoughts on “Kranslegger 4 mei zorgt voor discussie

 1. Henk Verbaarschott, de linkse webmaster van Indisch for Ever, downplayed Stéphan van Beeks lidmaatschap van het dekolonisatienetwerk naar een lidmaatschap van een internetcommunity. De man maakt er inmiddels een sport van zijn lezers voor de gek te houden. Even snel googelen en ja hoor Van Beek loopt er gewoon te koop mee. Kijk bijvoorbeeld eens hier https://www.meerdanbabipangang.nl/pindah-en-75-jaar-bevrijding/ . De man noemt zichzelf nog columnist ook. Maar dat wisten jullie vast al.

 2. Op I4E staat “Op 4 mei wordt tijdens de nationale dodenherdenking op de Dam in Amsterdam ook een krans gelegd ‘voor alle burgers die zijn omgebracht of omgekomen in Azië, als gevolg van verzet, internering, oorlogsgeweld en uitputting tijdens en direct na de Japanse bezetting’
  Dit jaar is dat met medewerking van Ron Mertens en zijn kleinzoon Stephan van Beek.
  Er wordt een filmpje op de Dam vertoond en Stephan zal daarin vertellen wat zijn grootvader bij bleef van de hongersnood die miljoenen mensen ondergingen.”

  Niet alleen aan Stephan van Beek zit een luchtje, ook zijn opa Ron Mertens blijkt een notoire Bersiap-ontkenner. Er zijn al meerdere Indische families die daarom hebben aangegeven deze 4 mei niet naar de herdenking te kijken. Kunnen jullie hier aub ook aandacht voor vragen?

 3. Goed ziek die gasten. En dat moet op 4 mei een krans leggen voor onze slachtoffers? Ik mag toch hopen dat het Comité 4 en 5 mei deze onzalige kandidatuur per onmiddellijke ingang intrekt.

 4. Op internet vind ik: “Columnist Stephan van Beek (26 ), lid van Dekolonisatienetwerk voormalig Nederlands-Indië, stelt: ‘Nu vieren wij dit jaar 75 jaar vrijheid. Maar zijn wij eigenlijk wel bevrijd? Ja, we zijn bevrijd van de Japanners en de Duitsers. De Indonesiërs zijn vrij van ons. Maar zijn wij als Indische gemeenschap ook werkelijk bevrijd, met name in ons denken?’”

  Goed de weg kwijt als je het mij vraagt

 5. Staat men echt te slapen, na zoveel jaar wederom de verkeerde insteek van het comité.
  Hallo comité is nog geen 4 mei dus nog tijd voor een wissel aub ??.
  Graag namens alle nabestaanden en gevallenen onze dank.

 6. Allemachtig, de zoveelste misser van dit comité. Is het nu zo ingewikkeld om een herdenking te organiseren zonder allerlei foute figuren met een politieke agenda? Een schandalige schoffering van de slachtoffers!

 7. Bij de beesten af dit. Gewoon simpel iets organiseren is voor dit comité al te hoog gegrepen. Wat een afgang

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *