Irritatie over Indisch monument Ede

DEN HAAG (3 augustus 2021) – Een nieuw Indisch monument in Ede leidt al voor de onthulling tot irritatie onder Indische Nederlanders. De gemeente zou in de begeleidende tekst het kolonialisme op de hak willen nemen, terwijl het monument bedoeld is voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. “Totaal misplaatst. Dit soort politiek activisme hoort niet thuis op deze plek” aldus Hans Moll, voorzitter van Federatie Indische Nederlanders (FIN).

De bedoeling is dat het monument aanstaande 15 augustus wordt onthuld. Toch leidt het monument nu al tot gefronste wenkbrauwen. FIN ontving zelfs meerdere klachten van verontruste Edenaeren. Vooral de passage dat “de koloniale periode voor Nederland de gouden eeuw bracht, maar voor de bevolking van Indië een periode was van overheersing, slavernij en geweld” leidt tot gefronste wenkbrauwen. “Wat je ook vindt van het kolonialisme: deze discussie hoort niet thuis op deze plek. Het is een grove vertroebeling van waar het op deze plek over zou moeten gaan, namelijk de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Het kolonialisme er met de haren bijslepen is respectloos jegens de slachtoffers van Japanse terreur en een stuitende wijze van politiek bedrijven. Dit kan en mag niet gebeuren” reageert Moll. FIN heeft de gemeente inmiddels om opheldering verzocht, maar die houdt zich onbereikbaar.

Op 15 augustus herdenkt Nederland ieder jaar de capitulatie van Japan in 1945 en daarmee het einde van de Tweede Wereldoorlog. In totaal zijn er tijdens deze oorlog in Azië, zowel binnen als buiten de jappenkampen, zeker 25.000 (Indische) Nederlanders om het leven gekomen. Voor veel Nederlanders betekende 15 augustus 1945 geen einde van oorlog, want vrijwel direct brak de Bersiap aan, dat Maleis is voor “Wees paraat” of “Geef acht!”. Het is de strijdkreet van Indonesische (para)militaire organisaties en bendes, die na de capitulatie van Japan dood en verderf zaaiden onder met name niet-Indonesiërs in voormalig Nederlands-Indië. Het exacte aantal Nederlandse (burger)slachtoffers dat tijdens de Bersiap is gevallen is tot op de dag van vandaag onduidelijk. De schattingen variëren tussen de 5.000 en 30.000 doden en 15.000 vermisten.

Update 5 augustus 2021 08.01:
Er komt toch geen begeleidende tekst met verwijzingen naar het kolonialisme bij het nieuwe Indisch monument in Ede. Eerdere berichtgeving daarover leidde tot onrust, maar zou op een misverstand berusten. Dat laat de gemeente Ede aan dagblad De Gelderlander weten. Onduidelijk is waarom de gemeente eerst nog anders communiceerde.

Tags: BersiapIndisch Monument, Tweede Wereldoorlog.

17 thoughts on “Irritatie over Indisch monument Ede

 1. “Totaal misplaatst. Dit soort politiek activisme hoort niet thuis op deze plek”. Petje af heer Moll. Dit is inderdaad totaal misplaatst. Respectloos.

 2. Ik krijg er gewoon tranen van in mijn ogen! Hoe diep moet je zinken om slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog zo te schofferen?

  1. Veel kennissen van mij uit de regio Ede hebben een gereformeerde achtergrond. Dit is toch niet de achterliggende reden voor deze dwalingen.

 3. Hoe verzinnen ze het? Hadden ze vroeger geen fatsoenlijke basisscholen in Ede ofzo? Dit is ronduit beschamend.

 4. Wat een gotspe! Dit is krenkend en mag niet gebeuren. Goed dat de FIN hier tegen in het verweer komt! De burgemeester en gemeenteraad hebben heel wat uit te leggen!

 5. Onbestaanbaar en inderdaad zeer stuitend. Bij welke imbeciel is het in opgekomen op zo’n kwetsende tekst op te nemen?

 6. Mijn moeder komt uit Nederlands-Indië/Indonesië.
  Ook zij moest met haar familie vluchten.
  Terwijl de Nederlandse regering toen liever had dat ze daar zouden blijven want hun moeder was immers ‘inheems’.
  Haar vader een Fries die in het leger zat als ingenieur heeft hun toen op eigen gelegenheid naar Nederland gebracht.
  Dit moment is voor hun degene die er trauma’s aan overhielden en voor de gene die daar voor Nederland gevallen zijn.
  De schande voor het bezetten van Indonesië hoort hier niet thuis
  Dit is verraad tegenover die mensen die daar voor Nederland diens deden

  Herinneren aan die bezetting en wat daar in naam van de VOC en de Nederlandse regering gebeurde hoort ergens anders thuis en niet op die plaats.

 7. Meneer de Burgemeester toch, ik mag toch hopen dat u juist verstand van zaken zou moeten hebben. U hebt tenminste een voorbeeldfunctie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *