Staten-Generaal herdenken WOII

DEN HAAG (14 augustus 2021) – Vandaag hebben de Staten-Generaal traditiegetrouw de slachtoffers herdacht van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. Bij de besloten herdenking legden de voorzitters van de Staten-Generaal kransen bij de bronzen Indische plaquette aan het Binnenhof.

Vanwege de coronamaatregelen was de vertegenwoordiging van alle partijen zeer beperkt. Namens de Staten-Generaal waren de voorzitters van beide Kamers – Jan Anthonie Bruijn (Eerste Kamer) en Vera Bergkamp (Tweede Kamer) – aanwezig. Ook partijpolitici woonden de plechtigheid bij, waaronder Pepijn van Houwelingen (FvD), Ruud Koole (PvdA), Vicky Maeijer (PVV), Wieke Paulusma (D66) en Peter Valstar (VVD). Tijdens de herdenking spraken onder anderen Bergkamp en de nieuwe voorzitter van de Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945, Thom de Graaf. Bergkamp benadrukte dat de verhalen over het Indisch verleden verteld moeten blijven worden, “omdat ze het mogelijk maken te rouwen en te verwerken. En ook omdat ze het mogelijk maken te luisteren en te verbinden”. De plechtigheid was via een livestream ook thuis te volgen.

Op 15 augustus herdenkt Nederland ieder jaar de capitulatie van Japan in 1945 en daarmee het einde van de Tweede Wereldoorlog. In totaal zijn er tijdens de oorlog in Azië, zowel binnen als buiten de jappenkampen, zeker 25.000 (Indische) Nederlanders om het leven gekomen. Voor veel Nederlanders betekende 15 augustus 1945 geen einde van oorlog, want niet kort daarna brak de Bersiap aan, dat Maleis is voor “Wees paraat” of “Geef acht!”. Het is de strijdkreet van Indonesische (para)militaire organisaties en bendes, die vrijwel direct na de capitulatie dood en verderf zaaiden onder met name niet-Indonesiërs in voormalig Nederlands-Indië. Het exacte aantal Nederlandse (burger)slachtoffers dat tijdens de Bersiap is gevallen is tot op de dag van vandaag onduidelijk. De schattingen variëren tussen de 5.000 en 30.000 doden en 15.000 vermisten.

Tags: Tweede WereldoorlogBersiap.