Boekentip: Sluipschutters in de Tuin

PROMOTIE (1 september 2021) – Sluipschutters in de Tuin. Een Indische familiegeschiedenis is het nieuwste boek van Hans Moll, waarin hij zijn – voor veel Indische families herkenbare – familiegeschiedenis uit de doeken doet.

Moll, geboren in 1947 in Batavia, repatrieert in 1952 met zijn moeder naar Nederland. Ze maken deel uit van de grote groep Indische repatrianten, die vanaf 1949 naar hun vaderland terugkeren. Na Borneo en Nederlands-Nieuw-Guinea is het voor Moll en zijn moeder de zoveelste plek waar ze in korte tijd aan wal gaan.

Ze zijn opgelucht dat ze in Nederland zijn, want Indië is voor hen de laatste jaren een wreed en meedogenloos land geweest. De Bersiap, waarbij naar schatting 5.000 tot 30.000 (Indische) Nederlanders op gruwelijke wijze door Indonesiërs zijn vermoord, heeft littekens achtergelaten die het leven van zijn moeder in Den Haag steeds meer zijn gaan beheersen.

De meeste Indische Nederlanders zijn ook blij in Nederland te zijn, want een toekomst in het nieuwe Indonesië is er voor Nederlanders niet. Toch zitten er scherpe kantjes aan het ‘Indo-zijn’ in een blanke, onwetende wereld. Die kantjes verbergt Moll niet. Het boek is een must voor elke Nederlander die meer wilt weten van deze geschiedenis.

Moll is oud-journalist van het NRC Handelsblad, publicist en schrijver. Zijn Sluipschutters in de Tuin is deels gebaseerd op zijn populaire reeks ‘Indische inkijkjes’, die in 2010 verschenen op de achterpagina van het NRC. Sinds 2019 is Moll voorzitter van Federatie Indische Nederlanders (FIN).

Bestellen doet u onder andere hier.

Tags: Hans Moll.