Doorman: “Alles op alles zetten om menselijke resten veilig te stellen”

DEN HAAG (24 januari 2018) – “Alles moet zich nu richten op het veiligstellen van de menselijke resten” aldus Theo Doorman. De Indonesische regering moet zo snel mogelijk zorgen dat de stoffelijke resten uit de illegaal geborgen Nederlandse scheepswrakken worden veiliggesteld.

Theo Doorman, zoon van schout-bij-nacht en commandant van de geallieerde schepen tijdens de slag in de Javazee (1942) Karel Doorman, komt met de oproep nadat het bestaan van een massagraf recent werd onthuld. Hierin werden menselijke resten van Nederlandse oorlogshelden gedumpt die werden gevonden tijdens het slopen van wrakdelen van de Hr.Ms. De Ruyter, Java en Kortenaer. Nabestaanden van de gesneuvelde bemanningsleden zien de stoffelijke resten van hun dierbaren het liefst herbegraven worden op het ereveld Kembang Kuning in Soerabaja.

Volgens de grafdelver van de begraafplaats  is er de afgelopen dagen ter plekke niets gebeurd of veranderd. Nederland liet gisteren haar ambassadeur de Indonesische autoriteiten om opheldering vragen. “We willen graag weten hoe het zit”, zei minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra (VVD). “We hebben informatie, we moeten kijken of die klopt. Kijken wat dat betekent voor het onderzoek”. Hij hoopt snel antwoord te krijgen omdat het voor de nabestaanden een “buitengewoon kwalijke zaak is dat hier zo veel onduidelijkheid over is”, daarbij doelend op de onrust die inmiddels is ontstaan.

Bron: Telegraaf

Tags: Defensie, Indonesië, Javazee, oorlogshelden, Karel Doorman, Halbe ZijlstraVVDBrodong, De Ruyter, JavaKortenaer.