Identificatieteam naar Javazee

DEN HAAG (6 maart 2018) – Defensie heeft een identificatieteam naar Indonesië gestuurd om vast te stellen of de stoffelijke resten die werden aangetroffen Nederlandse oorlogshelden afkomstig zijn. Indonesië heeft toestemming gegeven voor het invliegen van de Nederlandse militairen. Dat meldt Defensie.

Het gaat om experts van de Bergings– en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL). Zij zullen ter plaatse onderzoek verrichten en de lokale politie adviseren bij het opgraven van stoffelijke resten en bij het analyseren hiervan, aldus minister Bijleveld van Defensie (CDA).

Volgens de minister hebben de lokale autoriteiten, onder toeziend oog van Nederlands ambassadepersoneel, ter plaatse de situatie verkend. Ook is de Indonesische politie een onderzoek gestart, waarbij de onderzoekslocatie veilig is gesteld. De tot nu toe gevonden stoffelijke resten zijn inmiddels geborgen.

In totaal gingen 1.174 marinemannen ten onder bij de Slag in de Javazee in 1942. Tot grote ontsteltenis van de nabestaanden bleek vorig jaar dat de scheepswrakken waar zij op zaten illegaal waren geruimd. De stoffelijke overschotten zouden op verschillende plekken in en rond de Indonesische havenplaats Brondong liggen, waaronder mogelijk op of bij een vuilnisbelt.

Update 16 maart 2018
De stoffelijke resten die in Indonesië zijn gevonden zijn niet afkomstig van Nederlandse oorlogshelden die zijn gesneuveld bij de Slag om de Javazee in 1942. Dat heeft de minister van Defensie vrijdag  aan de Tweede Kamer laten weten. Of en waar de zeehelden dan wel zijn gedumpt is onduidelijk.

Bron: NOS, NU.nl, Reformatorisch Dagblad en Telegraaf

Tags: Defensie, Indonesië, Javazee, oorlogsheldenKarel DoormanBIDKL, CDA, Ank Bijleveld, Brodong.