‘Stoffelijke resten Javazee gevonden’

DEN HAAG (2 maart 2018) – In Indonesië hebben lokale autoriteiten stoffelijke resten gevonden, vermoedelijk afkomstig van Nederlandse militairen die sneuvelden tijdens de Slag in de Javazee (1942).  Het zou gaan om opvarenden van de Hr. Ms. De Ruyter. Dat melden diverse bronnen.

Het ministerie van Defensie bevestigt dat er momenteel  onderzoek plaatsvindt, maar wil daar verder niet op vooruitlopen. Tijdens recente opgravingen in Indonesië waren vertegenwoordigers van de Nederlandse ambassade aanwezig. Gelet op eerdere berichtgeving omtrent illegale berging en grafschennis van oorlogswrakken in de Javazee is het niet onaannemelijk dat het nu inderdaad gaat om Nederlandse stoffelijke resten. Twee weken geleden kondigde de minister van Defensie, Ank Bijleveld (CDA), een nieuw Indonesisch-Nederlands onderzoek aan naar de exacte locaties waar de Nederlandse oorlogshelden vermoedelijk zijn gedumpt.

In totaal gingen 1.174 marinemannen ten onder bij de Slag in de Javazee in 1942. Tot grote ontsteltenis van de nabestaanden bleek vorig jaar dat de scheepswrakken waar zij op zaten, ondanks hun beschermde status, illegaal waren geruimd om het ijzer te verkopen. In dat jaar hoorde Nederland pas precies waar de schepen lagen. De Indonesische nieuwswebsite Tirto.id beschikt over verklaringen van de bij de sloop betrokken medewerkers en beelden waarop restanten van de Hr. Ms. De Ruyter, Java en Kortenaer op Indonesische bodem in stukken zouden worden gezaagd.

Bij dat werk werden schedels, voeten en ribben gevonden. De stoffelijke overschotten van gesneuvelde militairen bij de Slag in de Javazee zouden op verschillende plekken in en rond de Indonesische havenplaats Brondong liggen, waaronder mogelijk op of bij een vuilnisbelt. Minister Bijleveld waarschuwde tijdens een debat in de Tweede Kamer nog dat de berichtgeving over de verdwenen Nederlandse scheepswrakken niet alleen feiten kent, maar dat lijkt nu door de vondst van vermoedelijk Nederlandse stoffelijke resten vooral ijdele hoop.

bron: AD, NU.nlReformatorisch Dagblad en Telegraaf

Tags: Defensie, Indonesië, Javazee, oorlogshelden, Karel DoormanBIDKL, CDA, Ank Bijleveld, Brodong, De Ruyter, JavaKortenaer.