Verstoring Dodenherdenking verboden

DEN HAAG (3 mei 2018) – De rechter heeft korte metten gemaakt met de schandelijke oproep van de ‘actiegroep  ‘#Geen4MeiVoorMij” om de Nationale Dodenherdenking te verstoren. Veroordeeld kraker Rogier Meijerink ontving bovendien een gebiedsverbod van de – in zijn woorden – “koloniale rechtbank”.

Vorige week riep Meijerink via Facebook op om tijdens de twee minuten stilte op 4 mei te gaan schreeuwen, omdat volgens hem Nederlandse “oorlogsmisdadigers” – daarmee doelend op voormalig KNIL-militairen – zouden worden herdacht en geen Indonesische strijders. Meijerink dweepte daarbij met Nederlands-Indië en Indische Nederlanders, terwijl hij Indonesiërs bedoelde, in de hoop sympathie te kweken onder Indisch Nederland.

Meijerink’s laaghartige poging strandde vandaag bij de kortgedingrechter van de Rechtbank Amsterdam, ‘”vanwege het risico op verstoring van de openbare orde”. Meijerink mag zich bovendien op 4 mei tussen 18.00 uur en 22.00 uur niet in de Amsterdamse binnenstad vertonen. Federatief Joods Nederland (FJN) en Federatie Indische Nederlanders (FIN) namen als derde-belanghebbende ook deel aan het proces om zo een respectvolle en waardige dodenherdenking af te dwingen.

“Het is een principekwestie” zegt FIN-voorzitter Micha’el Lentze. “4 mei is ons heilig. Het is de dag om te herdenken in welke vrijheid wij mogen leven en welke offers daarvoor zijn gebracht. De oproep tot verstoring is schandelijk en moet koste wat kost worden voorkomen. Wij zijn dat verplicht aan alle slachtoffers van én gesneuvelden in de Tweede Wereldoorlog”, aldus Lentze.

“Het feit dat Meijerink de Indische gemeenschap er met de haren probeert bij te slepen is krankzinnig” vervolgt Lentze. “De Indische gemeenschap is notabene getekend door de Tweede Wereldoorlog. Zonder afbreuk te doen aan het leed van anderen, zijn er onder Indische Nederlanders veel slachtoffers en gesneuvelden te betreuren. Meijerink lijkt zich dat geenszins te beseffen”.

Update 4 mei 2018 19:15:
Het AD meldt dat burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) meerdere gebiedsverboden heeft opgelegd. Van Aartsen lijkt hiermee gehoor te geven aan de oproep van FJN en FIN om aan alle personen, die eerder via Facebook aangaven de Dodenherdenking te willen verstoren, een gebiedsverbod op te leggen.

Update 4 mei 2018 21:00:
Op de Dam in Amsterdam hebben duizenden belangstellenden om 20.00 uur twee minuten stilte gehouden. Enkele minuten eerder was er ter hoogte van Madame Tussauds een luide schreeuw, maar de politie wist de amokmaker rap te overmeesteren en heeft hem afgevoerd. Ook is er een man met een spandoek gearresteerd. Hij werd opgepakt voor het verstoren van de openbare orde. 

Tags: 4 meiRogier Meijerink, KNIL, FJN, Tweede Wereldoorlog, Indische NederlandersJozias van Aartsen, VVD.