‘Zeehelden gedumpt op vuilnisbelt’

DEN HAAG (27 januari 2018) – Het schandaal rond de illegale berging van Nederlandse scheepswrakken en grafschennis van oorlogshelden wordt steeds groter. De stoffelijke overschotten van gesneuvelde militairen bij de Slag in de Javazee blijken op nog drie andere plekken in en rond de Indonesische havenplaats Brondong te liggen, waaronder mogelijk op of bij een vuilnisbelt.

Nederland vroeg Indonesië afgelopen week om aanvullend onderzoek. Rutte zei tijdens zijn wekelijkse persconferentie dat “het van belang is om te achterhalen wat er precies is gebeurd”. Daarvan is momenteel op de begraafplaats van Brondong, waar de meeste zeehelden in een massagraf werden gedumpt, volgens de Telegraaf nog niks te merken. De onrust onder betrokkenen groeit.

De Nederlandse Oorlogsgravenstichting wil de menselijke resten voor de nabestaanden veiligstellen en herbegraven. “Alleen is daar toestemming van de autoriteiten voor nodig”. De lokale Indonesische politie zou de situatie inmiddels onderkennen. Het korps zegt nu uit te kijken naar de opzichter van de sloperij die tussen 2014 en 2016 operationeel was.

Update 15:38
Kamerleden willen de druk op Indonesië opvoeren. Er moet alles aan gedaan worden om zo snel mogelijk de waarheid boven tafel te krijgen over wat er is gebeurd met gezonken Nederlandse oorlogsschepen en de overblijfselen van de overleden zeehelden.

“De nieuwe informatie is stuitend. Het is vreselijk hoe er met de stoffelijke overschotten is omgegaan, hopelijk kan er nog iets worden veiliggesteld”, zegt Wybren van Haga (VVD). De Nederlandse regering zegt op dit moment weinig te kunnen doen anders dan te wachten op antwoorden vanuit Indonesië over de nieuwe onthullingen. Haga wil niet afwachten maar snel een goed onderzoek en de lichamen veiligstellen: “We moeten de druk opvoeren”.

Hanke Bruins Slot (CDA) reageert onthutst: “schokkend dat er zo met mensen wordt omgegaan die zijn overleden. Het is zo volledig respectloos”. Bruins Slot wil dat “alles op alles wordt gezet om een laatste rustplaats te regelen voor de overledenen”. Daarbij zou de Oorlogsgravenstichting daar een rol in moeten spelen. Van de Nederlandse regering verwacht Bruins Slot “volop druk”  achter de schermen “om nu echt de feiten boven tafel te krijgen”.

Gabriëlle Popken (PVV) vindt het “schandelijk” dat Indonesië gewoon vergunningen afgaf voor het schenden van de zeemansgraven. “Dat zijn onze militaire helden”, aldus Popken. Ook Popken wil diplomatieke druk en het liefst dat Nederland mee kan kijken bij het nieuwe Indonesische onderzoek.

Bron: Telegraaf

Tags: Defensie, Indonesië, Javazee, oorlogshelden, Karel Doorman, Mark RutteWybren van Haga, VVDHanke Bruins Slot, CDAGabriëlle Popken, PVVBrodong, De Ruyter, JavaKortenaer.