Herdenking Indië-veteranen

ROERMOND (1 september 2019) – Vandaag vindt bij het Nationaal Indië Monument in Roermond de herdenking plaats van de 6.200 Nederlandse militairen die in de jaren 1945-1962 sneuvelden tijdens militaire acties in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea.

Vertegenwoordigers van Defensie leggen een krans bij het monument. Veteranen, nabestaanden en andere betrokkenen leggen bloemen. Militairen van de Landmacht ondersteunen de ceremonie op de grond met onder meer een erewacht. In de lucht vliegen 4 F-16’s van de luchtmacht de ‘missing man‘ formatie.

Nadat de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië ten einde was gekomen riepen Indonesische nationalisten op 17 augustus 1945 de onafhankelijkheid uit. Vanaf dat moment waren Nederlanders, Chinezen en andere etnische minderheden vogelvrij.

Om de orde te herstellen en Indië te behouden werden ruim 120.000 militairen uit Nederland richting de Oost verscheept. 6.200 Nederlandse militairen lieten daarbij het leven.

Bron: Defensie

Tags: Indie herdenking, Indië Monument, RoermondNederlands-IndiëNederlands-Nieuw-Guinea, DefensieIndische Nederlanders, ChinezenJapan, Tweede Wereldoorlog, Bersiap, Indonesische onafhankelijkheidsoorlog.