Grote belangstelling voor boek over Westerling

DEN HAAG (21 november 2019) – Vandaag is onder grote belangstelling een opzienbarend boek over Kapitein Raymond Westerling en de Zuid-Celebes Affaire gepresenteerd. Het boek, met als titel ‘Kapitein Westerling en de Zuid-Celebes Affaire (1946-1947) – Mythe en Werkelijkheid’, is van de hand van Bauke Geersing en werd gepresenteerd in Internationaal Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag.

Volgens historici, politici en journalisten is Westerling een oorlogsmisdadiger. De vraag is echter of dat daadwerkelijk ook zo is. Aan de hand van oorspronkelijke en niet eerder gebruikte primaire bronnen, officiële door de regering opgedragen onderzoeken en andere documenten stelt Geersing dat de werkelijkheid veel genuanceerder ligt. Geersing betoogt zelfs dat het optreden van Westerling militair als effectief en succesvol kan worden gekwalificeerd.

Pia Media BV interviewde eerder Ietje van Leeuwen, die op Zuid-Celebes tijdens de Bersiap door Westerling werd verdedigd tegen aanvallen van Indonesiërs.

Na een korte inleiding werd een eerste exemplaar van het boek aangeboden aan Hans Moll, voorzitter van Federatie Indische Nederlanders (FIN). Moll ging daarbij kort in op de eenzijdigheid van het grote Indië-onderzoek, dat momenteel door KITLV, NIMH en NIOD wordt uitgevoerd, en sprak de hoop uit dat het nieuwe boek bij mag dragen aan kritische reflectie ten aanzien van de huidige geschiedschrijving over voormalig Nederlands-Indië.

Er werden ook boeken uitgereikt aan Leo Reawaruw, frontman van Maluku4Maluku en vertegenwoordiger van de Molukse gemeenschap in Nederland, generaal-majoor b.d. Leen Noordzij, voorzitter van de Vereniging Oud-Militairen Indië- en Nieuw-Guinea-gangers (VOMI), brigade-generaal b.d. Hein Scheffer, voorzitter van het Veteranen Platform (VP), en Justine Kaasjager, vertegenwoordiger van de familie van Bernard Lambers, die tijdens de Zuid-Celebes-affaire een centrale rol speelde.

* Lees hier de door Bauke Geersing en Hans Moll uitgesproken teksten terug.

Tags: Tweede WereldoorlogBersiap, Raymond Westerling, Bauke Geersing. Lara Nuberg, Jeffrey Pondaag, Michael van Zeijl, De Grauwe Eeuw, Reza Kartosen-Wong, Arjanti Sosrohadikoesoemo, Marjolein van Pagee