Herdenking aanval op Pearl Harbor

DEN HAAG (7 december 2019) – Exact 78 jaar geleden, op 7 december 1941, voerde Japan een verrassingsaanval uit op de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor op Oahu, Hawaï. De luchtaanval duurde nauwelijks twee uur, maar was zeer destructief. Door het bombardement zonken 18 van de 96 schepen, werden 188 van de 394 vliegtuigen vernietigd en sneuvelden 2335 Amerikanen.

De luchtaanval vormde, gevolgd door oorlogsverklaringen van de As-mogendheden – het fascistisch militaire bondgenootschap tussen Italië, Japan en Nazi-Duitsland, een kantelpunt in de Tweede Wereldoorlog, omdat het leidde tot wereldwijde en rechtstreekse betrokkenheid van de Verenigde Staten van Amerika.

Na de aanval op Pearl Harbor veroverde Japan in hoog tempo grote delen van Zuidoost-Azië. Op 11 januari 1942 vielen de jappen voormalig Nederlands-Indië binnen en na de door de jappen gewonnen slag in de Javazee konden zij vrijwel ongehinderd Java bezetten. Op 8 maart 1942 moest het Koninklijk Nederlands–Indisch Leger (KNIL) officieel capituleren en begon de bezetting van Nederlands-Indië.

Bron: Historiek

Tags: Tweede Wereldoorlog, ItaliëJapan, Nazi-Duitsland, Pearl Harbor.