“Geen publiek bij Indiëherdenking”

DEN HAAG (21 april 2020) – De kans dat de Nationale Herdenking 15 augustus 1945 dit jaar vanwege de coronacrisis zonder publiek zal moeten plaatsvinden is “zeer groot”. Dat melden meerdere bronnen aan Federatie Indische Nederlanders (FIN).

Het nieuws komt nadat het kabinet vandaag besloot alle evenementen tot en met 1 september 2020 te verbieden. Het is een van de maatregelen die de regering neemt in de strijd tegen de coronapandemie. Het verbod heeft grote gevolgen, ook voor de Indiëherdenking, die nu zeer waarschijnlijk zonder publiek zal moeten plaatsvinden. De organisatie achter de herdenking “houdt vast aan de wens van de Indische gemeenschap om op 15 augustus stil te staan bij het einde van Tweede Wereldoorlog”. Daarmee lijkt de herdenking vooralsnog gewoon doorgang te vinden, maar dan zonder publiek.

Het is dit jaar precies 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam. Door de coronacrisis zijn veel activiteiten rond het bevrijdingsjaar noodgedwongen aangepast of afgelast. Eerder werd al bekend dat de Dodenherdenking zonder publiek zal moeten plaatsvinden. Hoe het exacte programma van de Indiëherdenking er dit jaar uit zal zien is nog onbekend, maar vaststaat dat Koning Willem-Alexander aanwezig zou zijn. De koning haalde eerder dit jaar de woede van veel Indische Nederlanders op de hals door excuses aan Indonesië aan te bieden voor “geweldsontsporingen” in voormalig Nederlands-Indië.

Tags: Tweede WereldoorlogIndiëherdenking.