FIN doet aangifte tegen actiegroep wegens aanzetten tot haat en geweld

DEN HAAG (22 juni 2020) – Federatie Indische Nederlanders (FIN) doet aangifte tegen de Indonesische actiegroep Aliansi Merah Putih (AMP) wegens vernieling, discriminatie en aanzetten tot haat en geweld. FIN roept het publiek en de politie op tot extra waakzaamheid rondom Indische oorlogsmonumenten.

AMP eiste vorig week de bekladding van het standbeeld van Johan van Oldenbarneveld aan de Hofvijfer in Den Haag op. Sindsdien circuleren er berichten op internet waarin de actiegroep de bloedige Bersiap vergoelijkt en onder de kreet: “268 monument to go” oproept om Indische oorlogsmonumenten te vernielen. FIN is verontrust over deze openlijke oproep tot geweld en zal daarom aangifte doen. Het publiek en de politie wordt verzocht om extra waakzaam te zijn rondom Indische oorlogsmonumenten. “Dergelijke oproepen zijn absoluut ontoelaatbaar en kunnen niet worden beschouwd als onderdeel van het publieke debat. We moeten een grens trekken. Dit moet vandaag nog stoppen” zegt FIN-voorzitter Hans Moll.

Op internet zijn beelden van eerdere vernielingen verschenen, waarbij de daders zowel hun actie als de Bersiap-periode vergoelijken. Zo noemt de actiegroep zichzelf “dochters en zonen van Divisi Bambu Runcing”, dat verwijst naar de in punt geslepen bamboestok waarmee onder andere (Indische) Nederlanders tijdens de Bersiap op grote schaal zijn vermoord. Volgens de actiegroep stonden de Indonesiërs, die zich aan dit geweld schuldig hebben gemaakt, volledig “in hun recht”. Het nieuws zorgt voor commotie in Den Haag; een stad waar traditioneel veel Indische Nederlanders wonen en waarvan de families de Bersiap vaak maar ternauwernood wisten te overleven.

Bersiap, Maleis voor “Wees paraat” of “Geef acht!”, slaat op de uiterst gewelddadige periode, die volgde op de capitulatie van Japan. Gedurende de Bersiap zijn tienduizenden (Indische) Nederlanders op gruwelijke wijze gemarteld, verkracht en vermoord door Indonesiërs, vanwege hun Nederlandse c.q. Europese etniciteit. Het exacte aantal Nederlandse slachtoffers dat tijdens de Bersiap is gevallen is tot op de dag van vandaag onduidelijk. De schattingen variëren tussen de 5.000 en 30.000 doden en 15.000 vermisten. Ook Chinezen, Molukkers en andere etnische minderheden werden slachtoffer, al is onduidelijk hoeveel doden onder hen vielen.

Tags: Aliansi Merah Putih.