Moll: “Atoombommen onvermijdelijk”

DEN HAAG (6 augustus 2020) – Het is vandaag precies 75 jaar geleden dat de Amerikanen een atoombom gooiden op Hiroshima. Volgens Hans Moll, voorzitter van Federatie Indische Nederlanders (FIN), was het gooien van de bom urgent en onvermijdelijk.

Eind juli 1945 stelde de geallieerden in de Verklaring van Potsdam nog een ultimatum aan Japan en riepen zij op tot onvoorwaardelijke overgave. Het alternatief voor Japan was “een onmiddellijke en totale vernietiging”. Japan weigerde aan deze oproep gehoor te geven. Op 6 augustus 1945 gooide de Amerikaanse luchtmacht daarom Little Boy op Hiroshima. Drie dagen later, op 9 augustus 1945, viel Fat Man op Nagasaki. De atoombommen vormden het keerpunt in de Tweede Wereldoorlog. Het zorgde er uiteindelijke voor dat Japan op 15 augustus 1945 capituleerde.

“Als die atoombommen niet waren gegooid dan was er iets vreselijks gebeurd in de door Japan bezette gebieden” zegt Hans Moll. “Dan was het een bloedbad geweest. Ook onder de geallieerden, omdat de Japanners door bleven vechten”. Volgens Moll was het gooien van de bommen, mede vanwege de Japanse manier van oorlogsvoering, “eigenlijk onvermijdelijk”. Hij wijst daarbij ook op plannen van de Japanners om krijgsgevangen op grote schaal te doden. Het gooien van de bommen was daarmee voor veel mensen in de bezette gebieden zeer urgent.

Tags: Tweede Wereldoorlog, Hiroshima, Nagasaki.