Nabestaanden Fukuoka 14 gezocht

DEN HAAG (10 augustus 2020) – Stichting Monument Nagasaki is dringend op zoek naar nabestaanden van krijgsgevangenen uit kamp Fukuoka 14b in Nagasaki, om hen te informeren over de onthulling van het herinneringsmonument. De Stichting roept nabestaanden op zich te melden.

Gisteren hadden nabestaanden van een groep Nederlandse krijgsgevangenen de atoombom op Nagasaki op een bijzondere manier willen herdenken. In de Japanse stad zou, 75 jaar na het gooien van de atoombom, een monument worden onthuld. Vanwege de coronacrisis is dat uitgesteld tot 4 mei 2021. Het ontwerp van het monument werd wel gepresenteerd en is te bekijken via www.fukuoka14b.org.

In de Tweede Wereldoorlog zette Japan structureel krijgsgevangen in als dwangarbeiders. 150 Nederlanders werden tewerkgesteld op de Mitsubishi-scheepswerf in Nagasaki. Ze waren zo’n 1800 meter verwijderd van de plek waar de tweede atoombom viel. In totaal lieten 8 Nederlandse krijgsgevangen door de bom het leven. Anderen liepen zware brandwonden op. Ook zorgde de straling tot gezondheidsklachten op latere leeftijd.

https://youtu.be/L3za2QtItyY

Deze week is het precies 75 jaar geleden dat de Amerikanen atoombommen gooiden op Hiroshima en Nagasaki. De atoombommen vormden het keerpunt in de Tweede Wereldoorlog. Het zorgde er uiteindelijke voor dat Japan op 15 augustus 1945 capituleerde.  Volgens Hans Moll, voorzitter van Federatie Indische Nederlanders (FIN), was het gooien van de bommen urgent en onvermijdelijk.

“Als die bommen niet waren gegooid dan was er iets vreselijks gebeurd” zei hij eerder. Moll doelt daarmee onder meer op de plannen van de Japanners om krijgsgevangen op grote schaal te doden. Als de bommen niet zouden zijn gegooid zou het volgens Moll “een bloedbad” zijn geweest. “Ook onder de geallieerden, omdat de Japanners door bleven vechten”.

Bent u nabestaanden van (een) krijgsgevangene(n) en wilt u op de hoogte worden gehouden over het herinneringsmonument? Neem dan contact op via www.fukuoka14b.org/contact/.

Tags: Tweede Wereldoorlog, Hiroshima, Nagasaki.