Zaak om oorlogsschade door Japan

DEN HAAG (11 augustus 2020) – Stichting Japanse Ereschulden (JES) start een procedure tegen de Nederlandse staat vanwege de oorlogsschade die (Indische) Nederlanders hebben opgelopen tijdens de Japanse bezetting in voormalig Nederlands-Indië.

Stichting JES stelt dat Japan niet kan worden gedaagd door het vredesverdrag dat de Nederlandse staat in 1951 met Japan sloot. De stichting wil een compensatieregeling, omdat veel slachtoffers van de Japanse bezetting zowel materiële als immateriële schade hebben opgelopen. Volgens Stichting JES is de Nederlandse Staat tot op de dag van vandaag niet bereid compensatie te bieden, terwijl die daartoe wel verplicht zou zijn.

“Nederland heeft in het verdrag afstand gedaan van vorderingen van de Nederlandse oorlogsgetroffenen en hun nabestaanden jegens Japan. Als gevolg hiervan kunnen de Nederlandse slachtoffers de Japanse staat niet met succes aanspreken op de oorlogsmisdaden die zijn gepleegd en de schade die hierdoor is veroorzaakt” aldus de stichting.

Tags: Tweede Wereldoorlog.