“Indiëherdenking met ambassadeur Indonesië ongepast”

DEN HAAG (14 augustus 2020) – Het is ongepast dat de Indonesische ambassadeur aanwezig is bij de Nationale Herdenking 15 augustus 1945, nu Indonesië haar rol bij de Bersiap blijft ontkennen. Dat zegt de voorzitter van Federatie Indische Nederlanders (FIN), Hans Moll.

Het is een publiek geheim dat slachtoffers en nabestaanden moeite hebben met de aanwezigheid van de Indonesische ambassadeur bij de Indiëherdenking, waar hij steevast op de eerste rij zitting neemt. Nu Nederland eerder dit jaar opnieuw excuses aan Indonesië aanbood en het van Indonesische zijde weer oorverdovend stil bleef, vindt FIN de aanwezigheid van de Indonesische ambassadeur niet langer gepast. “Zolang de Indonesische overheid weigert haar rol bij de Bersiap te erkennen is aanwezigheid bij de Indiëherdenking niet op zijn plaats” aldus Moll.

Bersiap, Maleis voor “Wees paraat” of “Geef acht!”, slaat op de uiterst gewelddadige periode, die volgde op de capitulatie van Japan, dit jaar 75 jaar geleden. Gedurende de Bersiap hebben Indonesiërs vele duizenden (Indische) Nederlanders op gruwelijke wijze gemarteld, verkracht en vermoord, vanwege hun Nederlandse c.q. Europese etniciteit. Het exacte aantal Nederlandse slachtoffers is tot op de dag van vandaag onduidelijk. De schattingen variëren tussen de 5.000 en 30.000 doden en 15.000 vermisten. Ook Chinezen, Molukkers en andere etnische minderheden werden slachtoffer, al is ook hierbij onduidelijk hoeveel.

Tags: Tweede WereldoorlogBersiap, Indonesië.